Do roku 2030 by malo mať každé tretie auto v EÚ čistý pohon

NETKY.SK • 4 Január 2018, 12:40 • 2 min
Do roku 2030 by malo mať každé tretie auto v EÚ čistý pohon

BRATISLAVA - Do roku 2030 by malo mať každé tretie auto v EÚ čistý pohon. Uviedol to vo štvrtok na brífingu podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič v Bratislave, v nákupnom centre Avion Shopping Park, pri príležitosti otvorenia prvej rýchlonabíjacej stanice s podpornou batériou v strednej a východnej Európe.

slovakia

left justify in out

"My chceme v EÚ, aby do roku 2030 každé tretie auto, ktoré bude chodiť po európskych cestách, bolo čisté. To znamená, aby bolo poháňané elektrinou, vodíkovým motorom alebo malo minimálne veľmi silnú hybridnú zložku. Hlavne v mestách by sa mali využívať motory, ktoré sú čisté, teda neemitujú žiadne škodlivé emisie," povedal.

 

Podľa neho je to dôležité najmä pre zdravie obyvateľov EÚ. "Dnes nám v EÚ predčasne zomiera každý rok 400.000 ľudí práve kvôli chorobám spôsobených nadmernými emisiami v našich mestách," upozornil.

 

Je to však podľa Šefčoviča dôležité aj pre technologické líderstvo SR vo svete. "Ak chceme naďalej vyrábať najlepšie, najkvalitnejšie a najbezpečnejšie autá na svete, ako je to doposiaľ, tak musíme urobiť tento dôležitý technologický krok a uvedomiť si, že tento trend je nezastaviteľný," poznamenal. "Na našich cestách budeme mať stále viac čistejších áut, pretože stále viac si ich vyžaduje mladá generácia, stále tvrdšie budú primátori miest vyžadovať, aby autá, ktoré budú vstupovať do miest, používali čoraz čistejšie technológie pohonu," podčiarkol.

 

Pripomenul, že pre pár mesiacmi bol prijatý balík opatrení tzv. čistej mobility pre Európu, v ktorom boli zdôraznené všetky parametre potrebné pre elektromobilitu v nasledujúcej dekáde. "Zároveň sme v tomto balíku podčiarkli, ako bude dôležité urýchliť budovanie infraštruktúry pre čistý pohon. V Európe potrebujeme 800.000 nabíjacích staníc, dnes ich máme 200.000. Je teda evidentné, že potrebujeme zrýchliť budovanie staníc. Bolo preto vyčlenených do roku 2020 na podporu budovania infraštruktúry 900 miliónov eur," dodal podpredseda EK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona