Do roku 2021 budú jednorazové plasty minulosťou: Európska únia ich zakázala!

NETKY.SK • 25 Október 2018, 11:21 • 2 min
Do roku 2021 budú jednorazové plasty minulosťou: Európska únia ich zakázala!

Európska únia sa rozhodla pre rázny krok. Do necelých troch rokov bude zákaz výroby a používania jednorazových plastov vo všetkých členských krajinách.

slovakia

left justify in out

Planéta je v súčasnosti plastami doslova zamorená. A žiaľ, mikroplasty sa už dostávajú prostredníctvom jedla a vody aj do našich tiel. Materiál, ktorý sa začal masívnejšie rozširovať v tridsiatych rokoch minulého storočia, už stihol napáchať viac než dosť škody. Po necelom storočí si ľudia začínajú definitívne uvedomovať, že situácia sa vymyká spod kontroly a podnikajú kroky, aby došlo aspoň k čiastočnej náprave. To však pôjde veľmi pomaly.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Každopádne, Európsky parlament včera v Štrasburgu schválili novú stratégiu, ktorá sa má na eliminácii škodlivých plastov výrazne podieľať. Konkrétne ide o celoeurópsky zákaz jednorazových plastov. Predmety ako taniere, príbory, slamky alebo paličky na balóny tvoria až 70 percent odpadu v oceánoch. Ich výroba však bude vo všetkých členských štátoch v roku 2021 definitívne zakázaná. To isté sa týka aj polystyrénových obalov a nádob pre rýchle občerstvenie.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Následne by sa podľa návrhu mala do roku 2025 o 25 percent obmedziť aj výroba jednorazových škatúľ na hamburgery a sendviče alebo nádob na ovocie, zeleninu, dezerty či zmrzlinu, ktoré doposiaľ nemajú ekologickejšiu alternatívu. Do tohto obdobia bude zároveň musieť byť recyklovaných 90 percent všetkých použitých plastových fliaš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies