Do roku 2020 má vďaka eurofondom vzniknúť 90 jaslí

NETKY.SK • 12 Jún 2016, 19:20 • 2 min
Do roku 2020 má vďaka eurofondom vzniknúť 90 jaslí

BRATISLAVA - Do roku 2020 by malo na Slovensku vzniknúť 90 zariadení služieb starostlivosti o deti do troch rokov veku s kapacitou približne 1 800 miest. Uvádza sa to v informácii o vyhodnotení plnenia Národnej rámcovej stratégie podpory sociálneho začlenenia a boja proti chudobe, ktorú vypracovalo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Tieto zariadenia by sa mali vytvoriť vďaka prepojeniu dvoch operačných programov, a to Operačného programu Ľudské zdroje a Integrovaného rozvojového operačného programu.

slovakia

left justify in out

"Prostredníctvom operačných programov sú alokované finančné prostriedky na zabezpečenie investičných, materiálnych a personálnych podmienok na rozvoj služieb starostlivosti o dieťa do troch rokov veku," uvádza sa v materiáli. Z operačných programov by sa mali využiť aj finančné prostriedky na prehlbovanie odborného vzdelania a zvyšovania kvalifikácie zamestnancov vykonávajúcich služby starostlivosti o dieťa.

 

V tejto súvislosti sa podľa ministerstva práce vypracovávajú východiská pre nastavenie legislatívneho rámca súvisiaceho s vytváraním zariadení, so zabezpečením služieb starostlivosti o dieťa do troch rokov veku, ako aj so stanovením a napĺňaním kvalifikačných predpokladov zamestnancov. "Samotný legislatívny proces sa bude realizovať v roku 2016," uviedol rezort.

 

Potreba legislatívnej úpravy podľa ministerstva vychádza z existencie zariadení pre deti, ktoré momentálne nie sú regulované a nie je zrejmý ani ich presný počet. "V záujme je regulácia a zamedzenie prílišnej voľnosti poskytovateľom služieb verejným alebo neverejným, monitorovanie výkonu a kvality nad poskytovanou starostlivosťou deťom do troch rokov veku," dodalo ministerstvo práce a sociálnych vecí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona