Do roku 2020 bude mať Rusko na 100 percent zmodernizované jadrové sily

NETKY.SK • 22 September 2014, 10:17 • 2 min
Do roku 2020 bude mať Rusko na 100 percent zmodernizované jadrové sily

MOSKVA - Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin dnes vyhlásil, že do roku 2020 Rusko na 100 percent zmodernizuje výzbroj svojich strategických jadrových síl. Podľa agentúry RIA Novosti to uviedol v rozhovore pre televíziu Rossija-24.

slovakia

left justify in out

Rogozin konštatoval, že vytváranie technickej základne strategických jadrových síl napreduje veľmi dobrým tempom, takže nebudú zmodernizované na 70 percent, ako sa predpokladalo, ale na 100 percent.  Podpredseda ruskej vlády pripomenul, že najmodernejšiu techniku má dostať aj armáda a vojenská flotila, pričom do konca roku 2015 sa má zmodernizovať 30 percent ich vojenskej techniky, zvyšných 70 percent do konca roku 2020.

 

Podľa jeho slov Rusko musí vytvoriť takú "kompaktnú armádu", ktorá bude schopná presunúť sa "na akékoľvek miesto bojov". Rogozin vyhlásil, že Rusko nechce vyvolávať údiv u "svojich kolegov" a "rinčať všetkými druhmi zbraní": "Niečo si treba ponechať ako tajomstvo, pre seba, a prekvapiť v tej správnej chvíli".
      

RIA Novosti pripomína, že v ruskej armáde sa v roku 2008 začala reforma, ktorá je najrozsiahlejšou v postsovietskom období. Zmenil sa systém velenia, znížil sa počet príslušníkov ozbrojených síl, pričom sa znížil počet odvedencov a zvýšili stavy profesionálnych vojakov. Zvýšili sa platy dôstojníkov a doriešili sa problémy s ich bývaním. 
      

Najzávažnejším bodom reformy je však prezbrojenie armády, ktoré sa má zavŕšiť v roku 2020. Ruský prezident Vladimir Putin nedávno vyhlásil, že štát vynakladá na prezbrojenie armády "obrovské peniaze". Tento rok má ministerstvo obrany rozpočet vo výške 2,3 trilióna rubľov, uviedol Putin podľa agentúry RIA Novosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies