Do rodiska spisovateľky Harper Lee chcú prilákať turistov

NETKY.SK • 2 December 2016, 13:23 • 2 min
Do rodiska spisovateľky Harper Lee chcú prilákať turistov

MONROEVILLE - V meste Monroeville v štáte Alabama, kde sa narodila aj skonala americká spisovateľka Harper Lee, chcú zriadiť súbor rôznych atrakcií a múzeum venované autorke.

slovakia

left justify in out

Projekt s názvom Harper Lee Trail pripravuje skupina ľudí vrátane spisovateľkinej zástupkyne Tonje Carter a papierenského magnáta Georgea Landeggera. Spomínané múzeum chcú urobiť v budove z roku 1909, v ktorej svojho času pracoval autorkin otec. Okrem toho chcú vytvoriť repliky troch domov, ktoré patrili postavám zo svetoznámeho diela Nezabíjajte vtáčika (1960), zrenovovať dom, v ktorom Lee žila so svojimi sestrami a zriadiť mnoho ďalších atrakcií.


Organizátori dúfajú, že projektom zvýšia návštevnosť mesta z 30-tisíc na 250-tsíc návštevníkov ročne. So zriaďovaním atrakcií plánujú začať najskôr v marci, pričom by to malo trvať niekoľko rokov.


Nelle Harper Lee sa narodila 28. apríla 1926 ako najmladšie zo štyroch detí. Študovala na Huntingdon College a University of Alabama, no štúdium nedokončila. V roku 1949 sa presťahovala do New Yorku, kde pracovala pre aerolínie, pričom písaniu sa venovala iba vo voľnom čase. V roku 1956 si však našla agenta a o štyri roky neskôr vydala spomínaný román Nezabíjajte vtáčika, na Slovensku známy aj pod názvom Ako zabiť vtáčika. Okamžite sa z neho stal bestseller a klasické dielo modernej americkej literatúry. V roku 1961 zaň získala Pulitzerovu cenu.

 

Knihu preložili do viac ako 40 jazykov a na celom svete sa z nej predalo viac ako 40 miliónov kópií. Román sa v roku 1962 dočkal filmového spracovania, ktoré jeho tvorcom prinieslo dva Oscary. Ďalšiu cenu americkej Akadémie filmových umení a vied získal Gregory Peck za stvárnenie Atticusa Fincha. Vlani sa dostalo do predaja pokračovanie tohto románu s názvom Postav hliadku, ktoré pritom Lee napísala ešte pred svojím debutom. Spisovateľka zomrela 19. februára vo veku 89 rokov. Pochovali ju o deň neskôr v jej rodnom meste.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona