Do Rakúska tento rok príde 30 nových medzinárodných reťazcov

NETKY.SK • 24 Január 2016, 17:09 • 2 min
Do Rakúska tento rok príde 30 nových medzinárodných reťazcov

VIEDEŇ - Rakúsko patrí v Európe k desiatim najzaujímavejším lokalitám pre medzinárodné obchodné reťazce. Aj v tomto roku sem plánuje vstúpiť množstvo značiek.

slovakia

left justify in out

"V roku 2015 sme mali 32 nováčikov. V tomto roku príde minimálne rovnaký počet," povedal Walter Wölfler, predstaviteľ realitnej spoločnosti CBRE, v rozhovore pre agentúru APA.

 

Vlani tu otvorili svoje obchody napr. módne reťazce Bik Bok, Zeeman, Zara Home, Birkenstock, Dressmann či švajčiarska pekárenská sieť Brezelkönig. Pred dverami už stoja módne reťazce Monki a Weekday z koncernu H&M. Monki sa sústreďuje najmä na mladých ľudí a v súčasnosti je prítomný v 12 krajinách. Škandinávskym štýlom ovplyvnená línia Weekday, ktorá je zastúpená v piatich európskych krajinách, zavádza vlastné značky a vybranú ponuku externých dizajnérov. V oblasti kozmetiky chce prísť do Rakúska značka Rituals Cosmetics, ktorá má po celom svete 870 obchodov.

 

Väčšinu záujemcov o vstup na rakúsky trh tvoria značky z oblasti módy a odievania. Podľa Wölflera má však trh priestor aj pre športové značky, výrobcov topánok a gastronomické koncepty. Konkrétne firmy však nemenoval.

"Záujem medzinárodných značiek o Rakúsko je väčší než ponuka. Jednoducho nemáme dosť priestorov v dobrých lokalitách," uviedol Wölfler. Ďalším dôvodom je aj nedostatočný rozvoj frančízového podnikania. Množstvo známych obchodných reťazcov, vrátane britského Topshopu, by chcelo prísť do Rakúska, nenašli však vhodných partnerov.

 

I keď obavy z nákupu cez internet pominuli, obchodníci volia lokality pre kamenné obchody čoraz starostlivejšie. "Obchodné priestory slúžia na prezentáciu značky," hovorí Wölfler. Medzičasom neexistuje prakticky žiadna renomovaná značka, ktorá nemá aj internetový predaj, ktorý prepája digitálny a reálny svet. To viedlo k tomu, že predajné plochy maloobchodu za posledné dva roky ubúdajú.

 

Výnimkou sú len plochy v obchodných centrách, kde vlani došlo k nárastu o 100.000 štvorcových metrov. Tento rok sa očakáva vzostup o ďalších 50.000 štvorcových metrov. Zaujímavý postreh priniesla anketa CBRE medzi 22.000 respondentmi v Európe: zhruba tretina ľudí navštevuje obchodné centrá len preto, aby sa tam najedli. A hoci v ostatných krajinách majú obľubu zóny s rýchlym občerstvením, Rakúšania uprednostňujú zdravšiu stravu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies