Do Rakky, z ktorej sa podarilo vyhnať IS, sa začínajú vracať obyvatelia

NETKY.SK • 5 Apríl 2018, 06:13 • 2 min
Do Rakky, z ktorej sa podarilo vyhnať IS, sa začínajú vracať obyvatelia

BEJRÚT - Približne 100.000 ľudí sa vrátilo do sýrskeho mesta Rakka od októbra 2017, keď bolo oslobodené spod nadvlády extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Ďalších 100.000 obyvateľov zatiaľ čaká mimo Rakky, odhadol v stredu Jan Egeland z kancelárie splnomocnenca OSN pre Sýriu, ktorého vyjadrenie priniesla agentúra AP.

 

Uvedené zistenia zverejnil po tom, ako v nedeľu navštívil Rakku na severe Sýrie 25-členný tím OSN. Išlo o prvú návštevu svojho druhu, odkedy bolo toto mesto pred pol rokom oslobodené po ničivých náletoch koalície na čele so Spojenými štátmi.

 

Podľa Egelanda zástupcovia OSN opísali tamojší rozsah škôd ako "ešte horší" než v mestách Homs a Aleppo, nad ktorými získali opäť kontrolu sýrske vládne sily podporované Ruskom.

 

Miestni lídri uvádzajú, že v Rakke je zničených alebo poškodených 70 percent budov. Mesto je navyše stále posiate nevybuchnutými bombami, granátmi, ako aj výbušninami nastraženými militantmi IS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies