Do prvého reaktora elektrárne Fukušima I. pumpujú dusík, aby zabránili výbuchu

NETKY.SK • 7 Apríl 2011, 07:03 • 2 min
Do prvého reaktora elektrárne Fukušima I. pumpujú dusík, aby zabránili výbuchu

Do prvého reaktora elektrárne Fukušima I. pumpujú dusík, aby zabránili výbuchu

slovakia

left justify in out

img

Spoločnosť TEPCO prevádzkujúca poškodenú jadrovú elektráreň Fukušima-I na severovýchode Japonska začala v noci nadnes pumpovať dusík do reaktora č.1, aby zabránila prípadnému ďalšiemu výbuchu vodíka, ktorý sa v ňom hromadí. Informovali o tom dnes médiá.
Spoločnosť TEPCO (Tokyo Electric Power Co.) začala v stredu v neskorých večerných hodinách pumpovať dusík do kontainmentu -železobetónového ochranného obalu reaktora č.1.
Jadrová elektráreň bola poškodená 11. marca ničivým zemetrasením s magnitúdou 9,0 a následnými prívalovými vlnami cunami.
Hovorca vládneho Úradu pre jadrovú a priemyselnú bezpečnosť označil pumpovanie za "preventívne opatrenie" a dôrazne poprel, že hrozí "okamžité nebezpečenstvo" explózie.
K výbuchom vodíka došlo na začiatku jadrovej krízy vo Fukušime, a to v reaktoroch č.1 a č.3. Do vzduchu sa potom dostali vysoké množstvá rádioaktivity.
Možnosť ďalšieho podobného výbuchu vodíka je "mimoriadne nízka", povedal predstaviteľ spoločnosti TEPCO.
Odborníci z Organizácie Spojených národov (OSN) medzitým v stredu oznámili, že následky jadrovej nehody vo Fukušime možno závažnosťou zaradiť medzi haváriu v Černobyle (1986, ZSSR) a medzi haváriu v jadrovej elektrárni Three Mile Island (USA, 1979). Odborníci zároveň uviedli, že Tokio nedostatočne plnilo úlohu pri poskytovaní údajov.
Výbor OSN pre rádiologickú ochranu (UNSCEAR) sídliaci vo Viedni oznámil, že správu o zdravotných účinkoch jadrovej krízy vo Fukušime predloží do dvoch rokov.
"Nie je to také dramatické ako Černobyľ, ale určite oveľa dramatickejšie ako Three Mile Island," povedal novinárom predseda UNSCEAR Wolfgang Weiss.
Pri roztavení reaktora v americkej jadrovej elektrárni Three Mile Island v roku 1979 neuniklo veľa rádioaktívneho žiarenia, ale "teraz zisťujeme stopy rádioaktívneho jódu vo vzduchu po celom svete", zdôraznil Weiss.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies