Do protestnej akcie Babysitting Day sa dnes zapojí viac ako 400 škôl

NETKY.SK • 10 December 2015, 09:22 • 2 min
Do protestnej akcie Babysitting Day sa dnes zapojí viac ako 400 škôl

BRATISLAVA – Do dnešnej protestnej akcie učiteľov s názvom Babysitting Day sa zapojí okolo 470 škôl po celom Slovensku.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z aktuálnych údajov zoznamu organizátorov protestu – Iniciatívy bratislavských učiteľov (IBU), v ktorom sú zapojené školy uvedené. Zámerom protestnej akcie je pripomenúť, že mzda slovenských učiteľov sa neodvíja od trhových pravidiel a je na úrovni sumy, ktorú sú ľudia ochotní zaplatiť za opatrovanie detí.

 

Najviac zapojených škôl je z Bratislavského kraja (19,6 percenta). Nasleduje Žilinský kraj (15,8 percenta), Banskobystrický kraj (13 percent), Nitriansky kraj (12,4 percenta), Trenčiansky kraj (11,3), Košický kraj (11,1 percenta), Prešovský kraj (9,6 percenta) a Trnavský kraj (7,2 percenta).

 

Z hľadiska typu zapojených škôl tvoria zo 40,9 percenta základné školy. Nasledujú stredné (19,8 percenta), základné školy s materskou školou (19,2 percenta) a materské školy (18,8 percenta). Zvyšok tvoria základné umelecké školy či špeciálne výchovné zariadenia.

 

Učitelia, ktorí sa do protestnej akcie zapojili, zamerajú dnes svoju prácu skôr na výchovu ako vzdelávanie. S deťmi sa budú hrať a každý učiteľ si môže prispôsobiť vyučovací deň podľa seba. "Bude prebiehať riadne vyučovanie, len učitelia sa budú na hodinách viac hrať ako učiť," priblížil Branislav Kočan z IBU.

 

Učiteľka Jana Ftáčnik Pastorková tvrdí, že Slováci sú ochotní zaplatiť za opatrovanie jedného dieťaťa od troch do šiestich eur na hodinu, v závislosti od regiónu. V priemere 4,50 eura. Učiteľ podľa jej slov má na starosti okolo 20 detí. "Nastupujúci učiteľ, ktorý práve skončil vysokú školu, dostane 3,99 eura na hodinu v hrubom," priblížila s tým, že plat učiteľa s desaťročnou praxou a s prvou atestačnou skúškou je 5,04 eura v hrubom. Učiteľ s druhou atestačnou skúškou a praxou 20 rokov má podľa nej hodinovú mzdu na úrovni 6,05 eura.

 

Okrem protestnej akcie Babysitting Day organizujú učitelia aj rôzne doplnkové akcie. V Banskej Bystrici sa napríklad dnes bude konať míting s názvom Zraz prázdnych vreciek.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies