Do protestnej akcie Babysitting Day sa chcú zapojiť stovky škôl

NETKY.SK • 9 December 2015, 09:15 • 2 min
Do protestnej akcie Babysitting Day sa chcú zapojiť stovky škôl

BRATISLAVA - Do protestnej akcie slovenských učiteľov s názvom Babysitting Day, ktorá sa bude konať vo štvrtok 10. decembra, sa chce zapojiť okolo 300 škôl a 5000 pedagógov. TASR to potvrdili organizátori protestu z Iniciatívy bratislavských učiteľov (IBU) s tým, že nejde o konečné čísla.

slovakia

left justify in out

Zámerom štvrtkového Babysitting Day je pripomenúť, že mzda slovenských učiteľov sa neodvíja od trhových pravidiel a je na úrovni sumy, ktorú sú ľudia ochotní zaplatiť za opatrovanie detí.

Učitelia, ktorí sa do akcie zapoja, zamerajú svoju prácu skôr na výchovu ako vzdelávanie. S deťmi sa budú hrať a každý učiteľ si môže prispôsobiť vyučovací deň podľa seba. "Bude prebiehať normálne vyučovanie, len učitelia sa budú na hodinách viac hrať ako učiť," priblížil Branislav Kočan z IBU.

 

Učiteľka Jana Ftáčnik Pastorková tvrdí, že Slováci sú ochotní zaplatiť za opatrovanie jedného dieťaťa od troch do šiestich eur na hodinu, v závislosti od regiónu. V priemere 4,50 eura. Učiteľ podľa jej slov má na starosti okolo 20 detí. "Nastupujúci učiteľ, ktorý práve skončil vysokú školu, dostane 3,99 eura na hodinu v hrubom," priblížila s tým, že plat učiteľa s desaťročnou praxou a s prvou atestačnou skúškou je 5,04 eura v hrubom. Učiteľ s druhou atestačnou skúškou a s praxou 20 rokov má podľa nej hodinovú mzdu na úrovni 6,05 eura.

 

Okrem protestnej akcie Babysitting Day organizujú učitelia aj rôzne doplnkové akcie, do ktorých sa okrem IBU zapája aj Iniciatíva žilinských učiteľov, Iniciatíva banskobystrických učiteľov, Iniciatíva považskobystrických učiteľov či Iniciatíva trnavských učiteľov. Vo štvrtok sa bude napríklad v Banskej Bystrici konať míting s názvom Zraz prázdnych vreciek.

 

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) v piatok 4. decembra uviedol, že učitelia sú prvou kategóriou ľudí pracujúcich vo verejnej správe, ktorým išli platy hore. "Bolo to trikrát po sebe, čo predstavuje dohromady asi 21-percentné zvýšenie platov. A k tomu teraz prišli ďalšie štyri percentá v rámci celej verejnej správy," povedal Fico s tým, že učiteľom tak plat celkovo narástol o 25 percent. Premiér nepozná žiadnu inú kategóriu pracovníkov vo verejnej správe, okrem učiteľov, ktorej o toľko percent vzrástla mzda.

 

Minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) však povedal, že učitelia si zrýchlenie nárastu platu zaslúžia, pretože ich práca je hodná ako spoločenského, tak aj finančného ohodnotenia. "Pomerne veľa sa urobilo aj v ostatných rokoch, ale chcem zdôrazniť, že v budúcich rokoch potrebujeme výraznejší nárast platov učiteľov, skutočne si to zaslúžia," skonštatoval Draxler.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies