Do programového vyhlásenia vlády presadzuje SPPK päť svojich priorít

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 17:30 • 2 min
Do programového vyhlásenia vlády presadzuje SPPK päť svojich priorít

BRATISLAVA – Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) ako najväčšia samosprávna organizácia v agropotravinárskom sektore sa opiera v návrhu programového vyhlásenia novej vlády SR hlavne o programové priority koaličných strán.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes na tlačovej konferencii predseda SPPK Milan Semančík, ktorý znenie návrhu priorít komory odovzdal na pondelňajšom (4.4.) stretnutí šéfke Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) Gabriele Matečnej (nominantka SNS).

 

"Naše základné priority sú spracované v piatich bodoch. Prvou prioritou je zaradenie poľnohospodárskej a vidieckej politiky medzi priority štátnej hospodárskej a sociálnej politiky. Druhou prioritou je vypracovanie a prijatie ucelenej koncepcie rozvoja vidieka SR na roky 2016 a 2020, kde by sme chceli, aby jej súčasťou bola koncepcia odbytu domácej agropotravinárskej produkcie a ktorej cieľom je zvýšenie potravinovej bezpečnosti SR a zníženie nezamestnanosti na vidieku," priblížil Semančík.

 

Treťou prioritou vo vládnej politike je podľa Semančíkových slov vyvinutie maximálneho úsilia na zrovnoprávnenie postavenia slovenských poľnohospodárov na spoločnom európskom trhu v rámci reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ na roky 2014 až 2020.

 

Štvrtou prioritou by podľa neho mala byť podpora konkurencieschopnosti a výkonnosti potravinárskeho priemyslu formou zabezpečenia investícií do obnovy a inovácií existujúcich domácich  výrobných a spracovateľských kapacít.

 

Piatou prioritou je podľa šéfa SPPK cieľavedomá podpora predaja  poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov vyrobených na Slovensku na vnútornom trhu SR, vnútornom trhu EÚ, ako aj na trhu tretích krajín.

 

Semančík zároveň informoval, že formou listu požiadal šéfku MPRV o pomoc pri riešení nepriaznivej situácie, v ktorej sa ocitli členovia SPPK – dodávatelia obchodnej siete Carrefour, prevádzkovanou firmou Retail Value Stores, a. s. Tá má podľa neho dlhodobo problémy s úhradami svojich splatných záväzkov za dodaný tovar a začiatkom tohto roka sa na bratislavskom súde voči nej začalo reštrukturalizačné konanie.

 

"Členovia komory vyjadrili svoje obavy zo vzniku veľkých škôd, ktoré hrozia neuspokojením ich pohľadávok uvedenou spoločnosťou," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona