Do prezidentských volieb postaví SMK ako kandidáta Gyula Bárdosa

NETKY.SK • 7 December 2013, 15:09 • 2 min
Do prezidentských volieb postaví SMK ako kandidáta Gyula Bárdosa

BRATISLAVA - Predseda SMK Józef Berényi verí, že Gyula Bárdos má šancu v prezidentských voľbách uspieť.

slovakia

left justify in out

Strana maďarskej komunity (SMK) plánuje v budúcoročných prezidentských voľbách postaviť ako svojho kandidáta člena predsedníctva SMK Gyula Bárdos. Ohlásil to dnes po rokovaní rozšíreného predsedníctva SMK predseda strany József Berényi. "Chceme týmto krokom a touto nomináciou zdôrazniť, že sme plnohodnotnými a plnoprávnymi občanmi Slovenskej republiky a že na základe Ústavy SR aj my máme právo nominovať kandidáta na prezidenta. Myslíme si, že prostredníctvom nášho kandidáta sa dá zároveň obnoviť pravý slovensko-maďarský dialóg," uviedol dnes Berényi.

Návrh Bárdosa ako kandidáta na prezidenta SR bude musieť ešte odobriť Republiková rada v tajných voľbách. Podľa Berényiho je postavenie vlastného kandidáta odvážnym, ale pochopiteľným krokom z hľadiska vývoja slovenskej verejnosti vrátane Maďarov na Slovensku. " Nominácia Gyula Bárdoša do určitej miery tematizuje prezidentské voľby a to je našim cieľom," povedal predseda SMK. Podľa Berényiho by sa mali slovensko-maďarské otázky riešiť aj za prítomnosti kandidáta strany, ktorý môže vysvetliť priority maďarskej menšiny. "Slovenskej verejnosti chceme vysvetliť, prečo sú pre nás určité veci dôležité. Aby iní nehovorili o tom, ako by mali vyzerať slovensko-maďarské vzťahy," dodal.

Berényi verí, že prezidentský kandidát SMK má šancu vo voľbách uspieť. "Sme presvedčení, že náš kandidát nebude posledný. Podľa mňa dostane celkom slušný pomer hlasov," myslí si Berényi. Ak sa kandidát maďarskej komunity do druhého kola prezidentských volieb nedostane, SMK je pripravené rokovať v druhom kole s kandidátom, ktorí bude najbližší ich programu. Prezidentskú kandidatúru zatiaľ ohlásil podnikateľ Andrej Kiska, bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, ktorý odišiel z KDH. Rada KDH ako prezidentského kandidáta schválila Pavla Hrušovského, strana SaS navrhla Petra Osuského. O prezidentský post sa uchádzajú aj Ľudmila Blašková, vedec Milan Melník aj invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Uchádzať o post hlavy štátu sa chce aj Jozef Behýl, ktorý sa venuje najmä tretiemu sektoru, kandidatúru oznámil aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko i bývalý minister kultúry Milan Kňažko.

Predsedníctvo SMK dnes na stretnutí, kde sa zúčastnili aj okresní a krajskí predsedovia, vyhodnotilo aj situáciu po novembrových voľbách do VÚC. Najdôležitejšou bola otázka v banskobystrickom kraji, kde je podľa Berényiho pre stranu ťažkou otázkou, akým spôsobom budú pristupovať k zvolenému predsedovi Marianovi Kotlebovi. Krajskému predsedníctvu v Banskobystrickom kraji preto odporučili, aby prípadnú ponuku na podpredsednícky post neakceptovali. S podpredsedami však počítajú v Nitrianskom, Trnavskom i v Bratislavskom kraji. " V Nitrianskom kraji by bol jeden podpredsednícky post dobrý, aby bola ukončená slovensko-maďarská konfrontácia a aby bola naštartovaná slovensko-maďarská spolupráca aj v ostatných krajoch," uviedol Berényi. V Bratislavskom kraji Berényi na poste podpredsedu vidí opäť Gabriellu Németh, v Trnavskom kraji možného kandidáta zatiaľ menovať nechcel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies