Do Prahy sa vrátil Kat Mydlář – s veľkým úspechom

NETKY.SK • 25 Február 2011, 12:53 • 2 min
Do Prahy sa vrátil Kat Mydlář – s veľkým úspechom

Do Prahy sa vrátil Kat Mydlář – s veľkým úspechom

slovakia

left justify in out

img

Do Prahy sa po viac ako 340 rokoch vrátil mestský kat Jan Mydlář. Divadlo Broadway uviedlo v stredu 24. februára premiéru nového pôvodného muzikálu s názvom Kat Mydlář. Záverečné standing ovation zaplneného hľadiska potvrdilo očakávanie, že Praha bude mať nový muzikálový hit.
Jeho producentmi sú Oldřich Lichtenberg a Michal David, ktorý je aj autorom hudby. Pod námet sa autorsky podpísali Oldřich Lichtenberg a Libor Vaculík, texty napísal Lou Fanánek Hagen, scenár, choreografia a réžia sú dielom Libora Vaculíka. Scénu vytvoril Michael Klang, kostýmy navrhol Roman Šolc, muzikál hudobne naštudoval Eduard Klezla. Multimediálnu časť scény a špeciálne efekty vytvorili Kiro Tomoski a Cyril Hořánek, programovanie projekcií zostavil Hanuš Knop-Kostka.
V hlavnej postave Jana Mydlářa sa predstavil Daniel Hůlka, v úlohe Jana Jeseniusa Petr Kolář, úlohu rozprávača stvárnil Josef Vojtek, Ilona Csáková sa predstavila v postave Žofie Pešatovej, Alžbeta Bartošová hrala Mydlářovú lásku Dorotku.
Hlavná postava Jan Mydlář opúšťa svoju milovanú Dorotku a vracia sa do Prahy, aby pokračoval v štúdiu medicíny. Po správe, že Dorotka sa vydala za mlynára Vaňuru, aby tak vyriešila otcove finančné problémy, Jan preruší štúdiá a vráti sa do Chrudimi. Vaňuru otrávia a vinu zvedú na Dorotku. Jan v snahe zachrániť ju sa stáva katovým pomocníkom, Dorotka je odsúdená na smrť upálením. Chrudimský kat zomrie a tak popravu musí vykonať Jan, ktorý sa po tomto skutku vracia do Prahy. České stavy v bitke na Bielej hore prehrajú a uväznených má popraviť práve Jan Mydlář. Je medzi nimi aj jeho priateľ Jan Jesenius. Po sérii ďalších udalostí nakoniec aj on umiera rukou kata.
Kat Jan Mydlář, skutočná postava dejín českých a mesta Praha, je tajomný muž, opradený mýtami a predsudkami, ktorý sa stal známym po poprave 27 rytierov a mešťanostov 21. júna 1621. Mydlář zomrel v marci 1664.
Skutočne elegantne je riešená scéna, vrátane využitia kruhovej točne a zdvíhacích stolov, podobne aj kostýmy účinkujúcich s použitím moderných prvkov. Celkový scénický tvar umocňuje svetelný dizajn inscenácie, podporený laserovou technikou.
"Mám radosť, že nám všetko vyšlo, že tie hlavné technické záležitosti klapli, nebol žiadny problém, boli skvelé spevácke aj herecké výkony našich interpretov. Obyčajne na premiére sa očakáva, že vzniknú nejaké kolízie. Musím poklopať, ale my sme ich nemali. Ďakujeme Pánu Bohu a všetkým anjelom strážnym, že nad nami držali ochrannú ruku," povedal pre TASR po premiére Michal David.
"Ten pocit je príjemný, boli veľmi dobré reakcie publika, mám radosť, ako ľudia reagovali, dávali najavo, že sa im to páči," dodal kat Daniel Hůlka.
V postave Dorotky sa predstavila študentka bratislavského konzervatória Alžbeta Bartošová. Náročnú postavu vo svojej prvej veľkej premiére zvládla veľmi dobre, spevácky aj herecky. "Ten pocit je úžasný, som rada, že na premiére bola moja rodina a že to predstavenie vyšlo," uviedla pre TASR.
"Projekcie v muzikáli Kat Mydlář opäť predvedú niečo nové, najmä v spôsobe premietania, miesto plátna a projektora je použitý systém LED panelov, ktorý umožňuje premietnuť aj 3D animácie a doplňujúce scény, LED panel je v niektorých pasážach inscenácie využitý aj ako svetelný zdroj," povedal pre médiá grafik projekcií Tomáš Gaisler.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies