Do práce na bicykli išiel rekordný počet ľudí. Pozrite sa, koľko emisií ušetrili

NETKY.SK • 7 Jún 2017, 12:18 • 2 min
Do práce na bicykli išiel rekordný počet ľudí. Pozrite sa, koľko emisií ušetrili

BRATISLAVA – Rekordných 8 532 účastníkov, ktorí spolu vytvorili 2 566 tímov, sa tento rok zapojilo do 4. ročníka kampane Do práce na bicykli.

slovakia

left justify in out

Najazdili pritom vyše 1,1 milióna kilometrov a virtuálne tak prešli na bicykli 27-krát okolo Zeme. Ako informovala hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká, cyklistom, ktorí sa v máji rozhodli na cestu do práce využiť svoj bicykel, sa podarilo ušetriť ovzdušie o takmer 315-tisíc kilogramov oxidu uhličitého.

Najväčší počet kilometrov na obyvateľa najazdili v meste Svit, ktorý v kampani zvíťazil už tretí raz. Popularita cyklodopravy v tomto meste súvisí najmä s kvalitnou cyklistickou infraštruktúrou v podobe cyklotrasy medzi Svitom a Popradom. Na druhom mieste sa umiestnil Martin, tesne za ním nasleduje Trenčín. V celkovom počte najazdených kilometrov dominovala Bratislava. V kategórii Samospráva s najviac zapojenými účastníkmi v pomere k počtu obyvateľov zvíťazila obec Záriečie (okr. Púchov), kde sa zo 707 obyvateľov zúčastnilo 16 cyklistov. Za ňou sa umiestnila obec Čaňa (okr. Košice) a tretie miesto patrí malému mestu Lipany (okr. Sabinov).

 

Každý z tamojších cyklistov tam najazdil v priemere od 70 do 80 kilometrov. Cykloskokanom roka je mesto Martin, kde sa zapojilo 623 cyklistov. Každý z nich prešiel bicyklom v priemere 160,5 km. Celoslovenský priemer je pritom 130 km na účastníka. V kategórii Spoločnosť (organizácia) s najviac zapojenými zamestnancami sa na 1. mieste umiestnilo Ministerstvo vnútra SR. Druhá v poradí skončila Jesseniova Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Martine a tretie miesto patrí spoločnosti ESET.

Cieľom kampane Do práce na bicykli je pútavou formou podporiť rozvoj trvalo udržateľnej mobility v mestách a podnietiť samosprávy, aby vytvárali na svojom území vhodné podmienky na využívanie cyklistickej dopravy. Takisto má motivovať aj zamestnávateľov k vytvoreniu vhodných priestorov na odkladanie bicykla, prípadne k poskytnutiu iných benefitov pre pracovníkov, ktorí dochádzajú do práce na dvoch kolesách. Súťaž organizuje Národný cyklokoordinátor pri ministerstve dopravy a výstavby. Kampaň slávnostne vyhodnotí minister dopravy Arpád Érsek 15. júna.

Na kampaň Do práce na bicykli nadväzuje júnová súťaž pre deti, žiakov a študentov Do školy na bicykli, ktorej registrácia odštartovala 5. júna. Samotná kampaň potrvá od 12. do 16. júna a jej vyhlasovateľom je rovnako ministerstvo dopravy a výstavby. Cieľom je motivovať deti, aby využívali bicykel ako dopravný prostriedok a získali pritom ekologické či dopravné návyky. Tohtoročnou tvárou kampane je majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies