Do polovice apríla budú zaočkovaní všetci klienti DSS, sľubuje Krajniak

NETKY.SK • 23 Február 2021, 12:28 • 2 min
Do polovice apríla budú zaočkovaní všetci klienti DSS, sľubuje Krajniak

BRATISLAVA - Do polovice apríla by mali byť proti ochoreniu COVID-19 zaočkovaní všetci klienti a zamestnanci zariadení sociálnych služieb (ZSS) na Slovensku, ktorí o to prejavia záujem.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii v Ružinovskom domove seniorov (RDS) v Bratislave o tom informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

 

img

 

Takmer 80% klientov je už zaočkovaných

„Pred mesiacom sme spustili pilotnú fázu očkovania v ZSS. Do dnešného dňa je zaočkovaných až 69 percent zamestnancov a 79 percent klientov ZSS," povedal minister.

 

Dodal, že do polovice apríla by mali byť zaočkovaní všetci klienti a zamestnanci ZSS na Slovensku, ktorí o to prejavia záujem. Výnimkou budú napríklad tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a budú môcť byť zaočkovaní neskôr.

 

img

 

Najnižšia úmrtnosť v domovoch dôchodcov
Minister Krajniak ďalej uviedol, že na Slovensku v porovnaní s inými krajinami umiera v prepočte na milión obyvateľov najmenej ľudí na COVID-19 v ZSS.

 

„Tiež sme zaznamenali mierne klesajúci trend počtu ZSS, v ktorých je krízová situácia, teda aspoň jeden klient alebo zamestnanec je COVID pozitívny," doplnil.

 

img

 

„V priebehu pandémie sa nám podarilo zabezpečiť pre ZSS viac ako 11 miliónov rúšok, 374-tisíc ochranných oblekov, 278-tisíc respirátorov a 7 766 ochranných štítov. Preplácame vitamín D3, v teréne máme aktuálne sto kyslíkových koncentrátov a ďalších sto sa snažíme zabezpečiť. Pomoc, ktorá išla celkovo do ZSS je už 46 mil eur, najmä v materiálnej podobe," uzavrel minister.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rezort zdravotníctva spúšťa registráciu očkovania aj u bežnej populácie. Musíte však splniť dve podmienky

 

V Ružinove zvládajú situáciu najlepšie
„Na ministerstve vyhodnocujeme Ružinovský domov seniorov ako jeden z najlepšie fungujúcich na Slovensku," podotkol minister na margo ružinovského zariadenia s tým, že RDS je zároveň aj jedným z najväčších na Slovensku a jedným z prvých, kde sa začalo s očkovaním proti COVID-19.

 

img

 

„Práve RDS bol tým, kde bola zaočkovaná úplne prvá klientka vakcínou proti COVID-19 a zároveň je medzi úplne prvými po minulom týždni, kde sú už klienti a zamestnanci zaočkovaní druhou dávkou vakcíny," doplnil starosta Ružinova Martin Chren.

 

Prečítajte si tiež: Pozrite si, kedy na Slovensko dorazia ďalšie vakcíny. V marci by sa mohlo očkovanie zrýchliť



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies