Do polície by viac nemalo byť možné prijať kriminálnikov či nespoľahlivých

NETKY.SK • 30 Október 2013, 11:47 • 2 min
Do polície by viac nemalo byť možné prijať kriminálnikov či nespoľahlivých

BRATISLAVA - Rady polície by viac nemali rozširovať kriminálnici, nespoľahlivé osoby ani duševne nespôsobilí ľudia. Navrhujú to opoziční poslanci Ľubomír Galko (SaS) a Richard Vašečka (OĽaNO) v reakcii na medializovaný prípad recidivistu Jozefa Draga, ktorý s políciou spolupracoval. Súčasný stav má zmeniť novela zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru SR.

slovakia

left justify in out

Aktuálne platí, že do polície môže vstúpiť štátny občan SR starší ako 18 rokov, ktorý o prijatie písomne požiada a je bezúhonný, spoľahlivý, spĺňa stupeň vzdelania na výkon funkcie, do ktorej má byť ustanovený alebo vymenovaný, je zdravotne, telesne a duševne spôsobilý na výkon služby, ovláda štátny jazyk a má trvalý pobyt na území SR. V roku 2007 však bol zákon novelizovaný tak, že minister vnútra môže výnimočne prijať do služby kriminálneho spravodajstva aj človeka, ktorý tieto podmienky nespĺňa. "Odvtedy je možné, aby sa policajtom stal aj zločinec," upozornil Galko.

Podľa jeho slov keď poslanci prijímali túto výnimku, mali na mysli možnosť prijatia aj občana, ktorý napríklad nie je špičkovo telesne zdatný, ale je napr. výborný programátor. "Som presvedčený, že ani jeden z poslancov nehlasoval za to, aby minister podpisoval výnimky zločincom a mafiánom. Dnes je možné, aby sa stal policajtom ktokoľvek, záleží to od ľubovôle ministra vnútra, nech to bude aj alkoholik či drogovo závislý človek. Nie je ale žiaden dôvod, aby bol policajný zbor presiaknutý mafiánmi a osobami s kriminálnou minulosťou," povedal Galko s tým, že novela zákona možnosť výnimky pre kriminálnikov, nespoľahlivých a duševne nespôsobilých vylúči.

Opozičný poslanec chce zároveň interpelovať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby predložil zoznam príslušníkov polície, ktorí boli od roku 2007 prijatí na základe výnimky aj s vysvetlením, čo táto osoba zo zákonných podmienok nespĺňala. Galko by chcel zároveň novelou zabezpečiť, že v prípade jej schválenia budú musieť títo ľudia z polície odísť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona