Do platnosti vstúpila readmisná dohoda medzi EÚ a Tureckom

NETKY.SK • 1 Október 2014, 13:35 • 2 min
Do platnosti vstúpila readmisná dohoda medzi EÚ a Tureckom

BRUSEL - Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová dnes privítala nadobudnutie platnosti readmisnej dohody medzi EÚ a Tureckom.

slovakia

left justify in out

Malmströmová sa v decembri 2013 dohodla v Ankare s tureckými úradmi na uzavretí dohody, ktorá umožní vrátenie štátneho príslušníka tretej krajiny do krajiny jeho pôvodu. V tom isto čase sa obe strany dohodli na začatí dialógu o režime vízovej liberalizácie.
     

"Ide o ukončenie dlhého procesu a významný krok vpred. Vďaka tejto dohode bude možné rýchlo repatriovať osoby, ktoré sa neoprávnene nachádzajú na území jednej z oboch strán, pri plnom rešpektovaní medzinárodného práva a základných ľudských práv, vrátane zásady nevracania osôb," uviedla komisárka v správe pre médiá.
     

Podľa Malmströmovej táto dohoda umožní EÚ ľahšie regulovať toky nelegálnej migrácie, ktoré prúdia do EÚ cez územie Turecka. Pripomenula, že účinné uplatňovanie readmisnej dohody zo strany Turecka je jedna z požiadaviek pre dohodu o bezvízovom režime s Tureckom. 
     

Dohoda obsahuje ustanovenia vzťahujúce sa tak na readmisiu štátnych príslušníkov členských štátov EÚ a Turecka ako aj návrat akýchkoľvek iných osôb (štátnych príslušníkov tretích krajín a osôb bez štátnej príslušnosti), ktoré neoprávnene vstúpili na pôdu únie alebo Turecka z územia druhej strany.
     

Cieľom dialógu o liberalizácii vízového režimu medzi EÚ a Tureckom je odstránenie vízovej povinnosti, ktorá je v súčasnosti platná pre tureckých občanov cestujúcich do schengenského priestoru na krátkodobé návštevy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies