Do Pirea dorazilo ďalších 465 migrantov

NETKY.SK • 19 Marec 2016, 18:24 • 2 min
Do Pirea dorazilo ďalších 465 migrantov

ATÉNY - Do gréckeho prístavu Pireus južne od Atén dorazilo dnes z gréckych ostrovov v Egejskom mori ďalších 465 migrantov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie gréckej pobrežnej stráže.


Vo večerných hodinách sa očakáva príchod ďalších 30 migrantov. Nelegálnym migrantom, ktorí by sa radi dostali z Turecka do Grécka sa už na takúto cestu kráti čas, približuje ďalej DPA.


V súlade s dohodou, ktorú v piatok uzatvorila Európska únia s Ankarou na summite v Bruseli, totiž prejdú registráciou všetci noví nelegálni migranti, ktorí sa - v nedeľu 20. marca a neskôr - dostanú na grécke ostrovy z Turecka. Pokiaľ nepožiadajú o azyl, prípadne ho nezískajú, vrátia sa následne späť do Turecka.


Za každého takto vráteného Sýrčana Európska únia prijme jedného Sýrčana z tureckých utečeneckých táborov. Toto presídľovanie je pre členské štáty únie dobrovoľné, maximálny strop je však stanovený na 72.000 miest. Ak by sa prekročil, zmienená dohoda sa prehodnotí.


V stanových táboroch a telocvičniach v samotnom Pireu momentálne prebýva v nehostinných podmienkach približne 4000 ľudí. Tamojšia nálada je podľa médií napätá, pričom medzi rozličnými etnickými skupinami utečencov dochádza k drobným potýčkam.


Väčšina spomedzi týchto migrantov pritom v Grécku zostať nechce a rada by sa dostala do niektorej z bohatších krajín severnejšie v Európe. Tieto plány im však zmarilo nedávne uzatvorenie hraníc štátov ležiacich na takzvanej balkánskej trase.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona