Do periodickej tabuľky pridali štyri nové prvky

NETKY.SK • 5 Január 2016, 13:30 • 2 min
Do periodickej tabuľky pridali štyri nové prvky

TOKIO - V periodickej tabuľke pribudli štyri nové chemické prvky, ktoré 30. decembra 2015 schválila Medzinárodná únia čistej a aplikovanej chémie. Prvky 115, 117 a 118 s dočasnými názvami ununpentium (Uup), ununseptium (Uus) a ununoctium (Uuo) objavil americko-ruský tím, pričom prvok 113, ktorý dočasne pomenovali ununtrium (Uut), predstavili Japonci.

slovakia

left justify in out

Vedci by mali v nasledujúcich mesiacoch prezradiť oficiálne názvy prvkov, ktoré sa nachádzajú v siedmej perióde tabuľky. Môžu sa pritom inšpirovať mytológiou, minerálmi, miestom, krajinou či vedcom. Ununtrium je zároveň prvým prvkom, ktorý oficiálne pomenujú ázijskí vedci.

 

img

 

Predchádzajúca zmena v periodickej tabuľke chemických prvkov sa konala v roku 2011, keď pribudli prvky 114 a 116, ktoré neskôr pomenovali flerovium (Fl) a livermorium (Lv).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies