Do penzie sa v budúcnosti možno nepôjde na základe veku

NETKY.SK • 4 December 2013, 10:36 • 2 min
Do penzie sa v budúcnosti možno nepôjde na základe veku

BRATISLAVA - Rezort práce a sociálnych vecí má do konca roka 2017 vykonať analýzu možností pre zavedenie alternatívy k súčasnému odchodu do starobného dôchodku.

slovakia

left justify in out

Súčasťou tejto analýzy má byť stanovenie počtu rokov dôchodkového poistenia, nad ktoré nebude ďalšou podmienkou pre nárok na plný starobný dôchodok fyzický vek. Ministerstvo by tiež malo zanalyzovať možnosti pre zásadné zvýšenie minimálneho počtu rokov dôchodkového poistenia potrebných pre nárok na plný starobný dôchodok až na úroveň 30 rokov. V súčasnosti pri nároku na starobný dôchodok postačuje 15 rokov dôchodkového poistenia. Rezort by súčasne mal pripraviť konštrukciu čiastočného starobného dôchodku. Uvádza sa to v Národnom programe aktívneho starnutia na roky 2014 až 2020, ktorý v stredu schválila vláda.

Ďalšou z navrhovaných zmien by mohlo byť zavedenie možnosti postupného odchodu do dôchodku. Návrh konštrukcie tohto opatrenia má ministerstvo práce a sociálnych vecí pripraviť do konca júna 2017 a do konca roka 2017 zrealizovať informačnú kampaň o tejto možnosti a vykonať prieskum potenciálneho záujmu o tento inštitút. O možnej realizácii tohto zámeru má ministerstvo rozhodnúť na základe výsledkov dopadovej štúdie. Materiál tiež hovorí o zanalyzovaní možností sprísnenia podmienok nároku na predčasný starobný dôchodok, a to do konca budúceho roka. 

Na roky 2014 až 2015 si dal rezort práce a sociálnych vecí za úlohu stanoviť minimálny dôchodok v závislosti od počtu odpracovaných rokov tak, aby sa fyzické osoby, ktoré odpracujú zákonom ustanovený počet rokov neocitli v systéme sociálnej pomoci. Do konca roka 2017 má ministerstvo tiež stanoviť optimálne podmienky vyplácania doplnkového výsluhového dôchodku zo systému doplnkového dôchodkového sporenia. V rokoch 2014 až 2020 chce ministerstvo práce zanalyzovať možnosti zavedenia novej dávky poskytovanej z doplnkového dôchodkového sporenia, ktorá by bola určená pre občanov v preddôchodkovom veku. Tá by podľa ministerstva umožnila účastníkom tretieho dôchodkového piliera odísť skôr z pracovného trhu a financovať svoje životné náklady súkromnými prostriedkami z osobného účtu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona