Do parlamentu s Babišom sa nikomu nechce: Šéf ANO dúfa, že vláda vznikne najneskôr do Vianoc

NETKY.SK • 26 Október 2017, 06:16 • 2 min
Do parlamentu s Babišom sa nikomu nechce: Šéf ANO dúfa, že vláda vznikne najneskôr do Vianoc

PRAHA - Andrej Babiš, český eximinister financií a šéf strany ANO, ktorá vysoko zvíťazila vo víkendových parlamentných voľbách, v stredu pripustil, že s jeho stranou zatiaľ nikto nechce vládnuť.

slovakia

left justify in out

"Všetci hovoria, že nechcú ísť do vlády. Ja tomu rozumiem, že chcú byť v opozícii," povedal Babiš. Šéf ANO napriek tomu dúfa, že do konca novembra sa podarí vyriešiť hádanku, ako budúca vláda bude vyzerať, a do Vianoc by mohla byť podľa neho už aj schválená v parlamente.

Strana ANO v stredu ukončila prvé kolo rokovaní s potenciálnymi koaličnými partnermi, v rámci ktorého sa postupne stretla so všetkými ôsmimi ďalšími stranami, ktoré sa tiež dostali do parlamentu. Ako s poslednou rokovali v stredu s Českou pirátskou stranou, ktorá ale akúkoľvek debatu o prípadnej účasti vo vláde odmietla a odmietla aj tichú podporu prípadnej menšinovej jednofarebnej vlády ANO.

Rovnako jednoznačné nie si Babišova strana vypočula už v utorok aj od Občianskej demokratickej strany (ODS), o ktorej dovtedy ANO hovorilo ako o najideálnejšom partnerovi do vlády.

Babiš sa ale nevzdáva a už vo štvrtok začína druhé kolo rokovaní s politickými stranami. Tentoraz ich už však nebude osem, ale len šesť. Na druhom kole rokovaní sa už nezúčastní strana TOP 09 a ani Starostovia a nezávislí (STAN). "Tam už nie je čo riešiť. Oni majú v podstate minimálny počet poslancov a k nám sa chovajú nepriateľsky," povedal v stredu Babiš.

Babišova ANO vyhrala české parlamentné voľby so ziskom 29,64 percenta hlasov. Na druhom mieste skončila ODS, ktorá získala 11,32 percenta, tretí skončili Piráti so ziskom 10,79 percenta hlasov a za nimi nasleduje protiimigrantská strana Sloboda a priama demokracia (SPD) so ziskom 10,64 percenta.

Na piatom mieste skončila so ziskom 7,76 percenta Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) a až ako šiesta sa do parlamentu prebojovala Česká strana sociálno demokratická (ČSSD) s výsledkom 7,27 percenta, čo bolo pre doterajšiu stálicu českej politickej scény nepríjemné prekvapenie.

Do parlamentu sa dostala aj Kresťanská a demokratická únia - Československá strana ľudová (KDU-ČSL) so ziskom 5,80 percenta hlasov, TOP 09, za ktorú hlasovalo 5,25 percenta voličov a STAN, ktorí získali 5,18 percenta hlasov.

V 200-člennej Poslaneckej snemovni, dolnej komore českého parlamentu, bude ANO disponovať 78 poslancami, ODS bude mať 25 zástupcov a Piráti aj SPD budú mať po 22 poslancoch. KSČM aj ČSSD budú mať každá po pätnástich poslancoch, KDU-ČSL bude disponovať desiatimi, TOP 09 siedmimi a STAN šiestimi kreslami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies