Do parlamentu by išlo sedem strán, medzi nimi aj SaS

NETKY.SK • 2 December 2015, 12:49 • 2 min
Do parlamentu by išlo sedem strán, medzi nimi aj SaS

BRATISLAVA - Voľby by v novembri vyhral Smer-SD so ziskom 38,3 percenta, do Národnej rady SR (NR SR) by s ním išlo ďalších šesť strán vrátane SaS.

slovakia

left justify in out

Tej dalo svoj hlas 5,9 percenta respondentov. Vyplýva to z prieskumu Európskeho analytického centra (EAC) pre Parlamentné listy. Svoje miesto v parlamente by mala i strana #Sieť, ktorú podporilo 14,6 percenta opýtaných. Do NR SR by sa z tretieho miesta dostala strana Most-Híd so ziskom 7,4 percenta, nasleduje KDH so 7,2 percenta, SNS so 6,6 percenta a SMK so ziskom 5,1 percenta. Respondenti odpovedali na otázku "Ak by sa parlamentné voľby konali už tento víkend, ktorú politickú stranu alebo hnutie by ste volili?"


Koalícia OĽaNO - NOVA by sa do parlamentu nedostala, keďže jej v prieskume dalo svoj hlas šesť percent respondentov. S ňou by pred bránami NR SR zostali tiež strany SDKÚ-DS, SKOK!, KSS či ĽS Naše Slovensko. Ako prieskum ukázal, v prípade, že by boli voľby koncom novembra, voliť by nešlo 9,2 percenta opýtaných a 19 percent sa nevedelo spontánne rozhodnúť, ktorej strane by dalo svoj hlas.


Podľa Európskeho analytického centra sa s blížiacim sa termínom parlamentných volieb v prieskumoch verejnej mienky javia ako zaujímavejší tí respondenti, ktorí sa zatiaľ pevne nerozhodli pre konkrétnu politickú stranu. EAC preto v novembrovom prieskume zisťovalo, o ktorých politických stranách uvažujú ako o pravdepodobnej voľbe nerozhodnutí respondenti. Opýtaným, ktorí nevedeli odpovedať na otázku, koho by volili, ak by sa voľby konali v novembri, položilo centrum ďalšiu otázku "Viacerí respondenti, podobne ako vy, ešte nie sú rozhodnutí pre konkrétnu stranu. Mohli by ste nám však povedať, o ktorých politických stranách uvažujete, že by ste ich volili?“ Smer-SD by volilo 32,6 percenta rozhodnutých voličov spolu s váhavými, #Sieť 18,2 percenta, Most-Híd a SNS zhodne 7,3 percenta, KDH 7,4 percenta, koalíciu OĽaNO - NOVA 6,2 percenta, SaS 6,9 percenta a SMK 5,4 percenta opýtaných. Skupina respondentov, ktorí zatiaľ vôbec nevedeli povedať, koho by volili, sa výrazne zmenšila, zostalo v nej 4,5 percenta opýtaných.


Európske analytické centrum robilo prieskum verejnej mienky pre Parlamentné listy v čase od 23. do 27. novembra. Reprezentatívnu vzorku tvorilo 1 230 respondentov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies