Do opráv nájomných bytov investujú aj ich noví užívatelia

NETKY.SK • 9 August 2010, 06:44 • 2 min
Do opráv nájomných bytov investujú aj ich noví užívatelia

Do opráv nájomných bytov investujú aj ich noví užívatelia

slovakia

left justify in out

Prvých päť nájomných bytov v lokalite Na Starej tehelni v Prešove, ktoré boli zdevastované ich predošlými nájomníkmi, dnes odovzdali novým žiadateľom.
      Mesto vybudovalo 176 bytov aj vďaka štátnej dotácii a nasťahovali sa sem Rómovia z Majakovského a Sabinovskej ulice. Ďalšie byty pridelili vyžrebovaným žiadateľom na základe všeobecne záväzného nariadenia.
      Radnica stále zápasí so zlou platobnou disciplínou viacerých nájomníkov. Okrem toho v lokalite evidujú 27 neobývaných bytov, ktoré boli úplne zdevastované a preto ich mesto dalo zamrežovať až do doby, keď ich bude môcť odovzdať novým užívateľom. Tá sa však predlžuje, nakoľko nie je dostatok financií na ich opravu.
      V bytoch chýbajú okná, dvere, podlahy, kuchynské linky, vykurovacie telesá. Zničená je sanita, podlahy, ale aj elektroinštalácia. Samospráva sa preto rozhodla uprednostniť tých vyžrebovaných záujemcov, ktorí si vedia určité opravy a zariadenie zabezpečiť na vlastné náklady.
      Prví z nich dnes podpísali dohody o budúcich nájomných zmluvách. Tie ich zaväzujú k nákupu vlastného vybavenia a rekonštrukčným prácam v lehote dvoch mesiacov od prevzatia bytu. Až po splnení týchto podmienok budú môcť uzavrieť nájomnú zmluvu.
      "Mesto v bytoch zabezpečí vykonanie revíznych správ a z bezpečnostných dôvodov aj namontovanie elektroinštalácií, vykurovacích telies, potrubia, dvojplatničiek a bojlerov. O všetko ostatné sa postarajú budúci nájomcovia," uviedla pre TASR hovorkyňa radnice Iveta Adamová.
      Lýdia Brumerčíková z odboru správy mestského majetku vysvetlila, že počas tejto dvojmesačnej lehoty nemusia užívatelia platiť mestu nájomné. Táto povinnosť im pribudne až po podpísaní nájomnej zmluvy.
      "Zmluvy budú mať uzavreté po dobu troch rokov a keď si budú plniť svoje povinnosti a budú platiť nájomné, je tam možnosť opakovaného predĺženia nájmu. Tento projekt nerieši otázku investície do majetku mesta," dodala Brumerčíková. V prípade, že sa skončí nájom, bude si môcť užívateľ z bytu odniesť vlastné vybavenie: kuchynskú linku, vodovodné batérie či plynové sporáky.
      Jedným z nových potenciálnych nájomcov je aj 24-ročný Milan Holub. Komisia ho vyžrebovala pred rokom, byt však dodnes nie je pripravený na odovzdanie.
      "Do toho bude treba dať 2000 až 3000 eur. Treba opraviť steny, podlahy a mnohé veci nakúpiť úplne nové lebo tu chýbajú. Našťastie mám zamestnanie, som maliar v súkromnej firme a väčšinu vecí si budem robiť sám," konštatoval Holub. V byte bude žiť s manželkou a dvojročnou dcérou. Prostredie sa mu však nepáči a v budúcnosti uvažuje, že si nájde byt v inej lokalite.
      Podľa Adamovej v horizonte troch týždňov by malo byť pripravených ďalších deväť podobných zmlúv.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies