Do OH 2016 zostáva 500 dní, Rio vraj bude na nepoznanie

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 11:13 • 2 min
Do OH 2016 zostáva 500 dní, Rio vraj bude na nepoznanie

RIO DE JANEIRO - Hry XXXI. olympiády v Riu de Janeiro sa začnú presne o 500 dní 5. augusta 2016. Šéf organizačného výboru Carlos Nuzman tvrdí, že podujatie bude motorom pre najväčšiu urbanistickú transformáciu v dejinách všetkých olympijských miest.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii Nuzman odmietol hlbší ponor do najvážnejších problémov vrátane neúspešného čistenia zálivu Guanabara, kde sa majú uskutočniť súťaže v jachtingu. Už aj starosta mesta Eduardo Paes pritom pripustil prehru v boji s tonami splaškov a pevného odpadu, ktorý prúdi do mora z riek a riečok. Brazílčania sa v rámci kandidatúry zaviazali vyriešiť ekologickú pohromu. "Jednoznačne môžeme hovoriť o premrhanej príležitosti," kapituloval Paes tam, kde Nuzman stále nestráca optimizmus a tvrdí, že podmienky neohrozia zdravie športovcov: "Vláda robí maximum, snaží sa problém vyriešiť."

 

Nuzman sa sústredil na pozitíva olympijských hier, vyzdvihol najmä projekty mobility a obnovy spustnutej prístavnej časti. Športoviská a ďalšia infraštruktúra vraj budú hotové včas, hoci ešte pred rokom Medzinárodný olympijský výbor (MOV) bil na poplach a zazneli pamätné slová viceprezidenta Johna Coatesa, že si nepamätá taký zlý stav, ako je ten, v akom sa nachádzali prípravy na OH 2016.

 

Na odpor ochranárov a štátnych inštitúcií stále naráža golfové ihrisko. Aj starosta Paes už verejne priznal, že keby vedel, čo ho čaká, do stavby by sa nikdy nepustil. Hrozí mu totiž žaloba pre údajné poskytnutie finančných výhod developerovi projektu, ktorého súčasťou je aj 140 luxusných apartmánov. V utorok však súd opätovne zamietol žiadosť prokuratúry o zastavenie prác.


Šéf organizátorov odpovedal kritikom sebavedomým vyhlásením, že olympijské hry zmenia mesto viac ako Barcelonu v roku 1992 alebo Tokio v roku 1964. "Rio sa stane olympijským mestom s najväčšou transformáciou." Podľa neho z premeny najviac získajú samotní obyvatelia. Exaktné porovnanie s inými olympijskými mestami však po ruke nemal. "Je to zjavné, aj ľudia si to myslia. Rio je kompletne nové mesto, absolútne iné," uviedol Nuzman.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona