Do oddlžovania nemocníc sa zapojila i NsP v Bojniciach, dlží takmer 24 miliónov eur

NETKY.SK • 6 Apríl 2018, 12:40 • 2 min
Do oddlžovania nemocníc sa zapojila i NsP v Bojniciach, dlží takmer 24 miliónov eur

BOJNICE - Do procesu oddlžovania nemocníc rezortu zdravotníctva sa zapojila i Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. Spolu s ňou i nemocnica v Myjave a Považskej Bystrici, ktoré rovnako patria do zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Pre TASR to potvrdil Matej Plánek z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

slovakia

left justify in out

Bojnické zdravotnícke zariadenie patrí medzi najzadlženejšie všeobecné nemocnice na Slovensku. K 31. decembru 2017 boli jeho záväzky po lehote splatnosti vo výške 23.641.128,63 eura, z toho najvyšší záväzok tvorí ten voči Sociálnej poisťovni.

 

"Dôvodom, prečo sa nemocnice zapájajú do procesu oddlžovania, sú záväzky po lehote splatnosti. Ide najmä o záväzky voči Sociálnej poisťovni, ktoré vznikajú z toho dôvodu, že výnosy zo zdravotných poisťovní nepokrývajú ani ekonomicky oprávnené náklady, teda ceny za ukončené hospitalizácie a výkony zdravotnej starostlivosti sú dlhodobo podhodnotené," uviedol Plánek.

 

Práve finančná náročnosť poskytovanej zdravotnej starostlivosti je podľa neho príčinou nepriaznivej ekonomickej situácie nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, preto je v záujme kraja, aby sa nemocnice do procesu oddlžovania zapojili. "TSK si od oddlžovania sľubuje úhradu záväzkov nemocníc, ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti a od manažmentov nemocníc očakáva reálne kroky na zlepšenie ekonomickej situácie nemocníc, aby sa minimalizovala tvorba nových dlhov. Kraj zároveň očakáva, že zavedením DRG systému sa platby zo strany zdravotných poisťovní zrovnoprávnia a navýšia, čo bude mať priaznivý dopad aj na ekonomickú situáciu nemocníc," doplnil.

 

Zníženie dlhu by malo podľa krajskej samosprávy riešiť i manažérske riadenie trojice jej zdravotníckych zariadení. Manažérsku zmluvu naďalej obstaráva. Na oddlžovanie štátnych i neštátnych nemocníc sa použije najviac 585 miliónov eur zo štátnych aktív. Peniaze uvoľní ministerstvo financií až na základe žiadosti zo strany rezortu zdravotníctva, a to po uskutočnení prvej fázy procesu. Štát naplánoval tri etapy oddlžovania, v rámci ktorého musia zdravotnícke zariadenia pristupovať k zmluve, ktorá im zadefinuje i povinnosti.

 

Dodávatelia zdravotníckeho materiálu, ktorým nemocnice dlžia financie, koncepciu odmietli a označili ju za diskriminačnú. Upozornili, že vláda nezohľadnila žiadne ich pripomienky a obrátili sa na Ústavný súd SR. Rezort zdravotníctva považuje koncepciu oddlžovania za správnu a korektnú, založenú na princípoch rovnakého prístupu a zaobchádzania pre všetkých, dobrovoľnosti a transparentnosti. Podľa jeho hovorkyne Zuzany Eliášovej ju mal pripravovať s ministerstvom financií a konzultoval aj s dodávateľmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies