Do obliehaného sýrskeho mesta Dárajjá dorazila prvá potravinová pomoc od roku 2012

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 10:43 • 2 min
Do obliehaného sýrskeho mesta Dárajjá dorazila prvá potravinová pomoc od roku 2012

BEJRÚT - Do obliehaného sýrskeho mesta Dárajjá na predmestí Damasku, plného hladujúcich ľudí, vstúpil v noci nadnes prvý konvoj s potravinovou pomocou, odkedy sýrske vládne vojská začali v roku 2012 mesto obliehať.

slovakia

left justify in out

O jeho príchode informoval na Twitteri Sýrsky arabský červený polmesiac a potvrdili ho aj sýrski aktivisti.

"Červený polmesiac v spolupráci s OSN priviezol konvoj naložený potravinami, múkou a lekárskymi potrebami," citovala oznámenie Sýrskeho arabského červeného polmesiaca tlačová agentúra DPA.

 

Konvoj OSN a Červeného polmesiaca s humanitárnou pomocou pustili do mesta po veľkých odkladoch ešte 1. júna, podľa aktivistov z oblasti však obsahoval iba zdravotnícke a školské potreby. OSN uviedla, že priviezol tiež mliečne výrobky pre dojčatá.

 

Len niekoľko hodín predtým osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura oznámil, že sýrska vláda schválila vstup humanitárnych konvojov do obliehaných oblastí.

 

Podľa odhadov OSN žije v 19 obliehaných oblastiach asi 492.000 ľudí. Šestnásť oblastí je v rukách povstalcov a tri sú pod kontrolou vlády.

 

Minulý mesiac medzinárodní sprostredkovatelia požadovali širší prístup pre humanitárnu pomoc do Sýrie. Vyhlásili, že presadia letecké dodávky humanitárnej pomoci do obliehaných oblastí, ak strany konfliktu neumožnia jej dodávky po zemi. Pokrok vo veci leteckých dodávok bol však pomalý a množstvo ľudí zostalo bez pomoci. OSN uprednostňuje pozemné konvoje, ktoré sú jednoduchšie a menej finančne nákladné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies