Do obchodov sa údajne dostalo mlieko od teľaťa klonovanej kravy

NETKY.SK • 2 August 2010, 13:43 • 2 min
Do obchodov sa údajne dostalo mlieko od teľaťa klonovanej kravy

Do obchodov sa údajne dostalo mlieko od teľaťa klonovanej kravy

slovakia

left justify in out

img

Britskí inšpektori vyšetrujú tvrdenia anonymného farmára, ktorý údajne dodáva na trh mlieko od teľaťa klonovanej kravy. Informovalo o tom dnes internetové vydanie denníka Daily Telegraph.
      Farmár tvrdí, že do dennej produkcie mlieka zo svojho hospodárstva zaraďuje aj mlieko od dojnice z potomstva klonovanej kravy. Nepoužíva pritom nijaké označenie, ktoré by ho odlíšilo od bežného mlieka.
      Odhalenie pôvodne priniesli noviny International Herald Tribune. Britský chovateľ chcel zostať v anonymite: obával sa totiž, že zákazníci prestanú kupovať jeho mlieko.
      Prípadom sa už začala zaoberať britská Agentúra pre potravinárske štandardy (FSA). Podľa jej vyjadrenia je predaj mlieka z klonovaných kráv alebo z ich potomstva nelegálny. V súčasnosti však neexistujú dôkazy o zdravotnej škodlivosti produktov získaných zo zdravých klonovaných kráv.
      Podobný prípad sa v Británii vyskytol v roku 2007, keď v krajine identifikovali osem kráv z potomstva klonovaných jedincov. Kravy začali svoj život v USA ako embryá vytvorené z vajíčok klonovaných kráv a spermií normálnych býkov. Zmrazené embryá previezli do Británie, kde ich implantovali do hostiteľských kráv. Takéto teľatá neskôr produkujú väčšie množstvá mlieka ako bežné dojnice.
      Podľa európskej legislatívy musia potraviny získané od klonovaných zvierat pred uvedením prejsť testami bezpečnosti. Európsky parlament nedávno podporili zákaz predaja mäsa a mliečnych produktov od klonovaných kráv a ich teliat, príslušná legislatíva má byť pripravená v septembri.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies