Do parlamentu by sa dostalo osem strán, medzi nimi aj SDKÚ

NETKY.SK • 18 Január 2016, 10:35 • 2 min
Do parlamentu by sa dostalo osem strán, medzi nimi aj SDKÚ

BRATISLAVA - Podľa najnovšieho prieskumu Agentúry sociálnych analýz ASA by parlamentné voľby vyhral Smer-SD so ziskom 38,2 percenta, druhú priečku by obsadila strana SIEŤ s 12,5 percentami a tretia by skončila SNS s 8,4 percentami.

slovakia

left justify in out

ASA uskutočnila reprezentatívny prieskum volebných preferencií politických strán zaregistrovaných Štátnou komisiou pre voľby a financovanie politických strán v dňoch 5. až 12. januára na vzorke 1 046 respondentov vo veku 18 a viac rokov.  Kontrolovanými premennými v kvótovom výberovom súbore boli pohlavie, vek, národnosť, dosiahnuté vzdelanie, veľkostné kategórie obcí a kraje SR. Respondentom, ktorí uviedli, že sa na voľbách zúčastnia, predložili anketári úplný zoznam 23 politických strán v poradí podľa vyžrebovaných čísiel pre kandidačné listiny. Tých ktorí deklarovali, že by sa na voľbách zúčastnili, sa pýtali, ktorej politickej strane by dali svoj hlas. U každej politickej strany na zozname bolo vždy uvedené aj meno jej predstaviteľa/predstaviteľky.


Na štvrtom mieste sa podľa prieskumu umiestnilo KDH (8,0 percent), na piatej priečke skončil Most-Híd so 6,3 percentami a za nimi nasleduje SMK-MKP (5,3 percenta). Do parlamentu by sa dostali aj OĽaNO - NOVA a SDKÚ-DS, obe v prieskume získali 5,1 percenta. Do NR SR by sa nedostali strany SaS (3,5 percenta) ani Kotleba - ĽS Naše Slovensko (2,4 percenta) či SKOK (1,2 percenta).


Určite alebo pravdepodobne sa na voľbách podľa prieskumu zúčastní 57,5 percenta respondentov. Zvyšných 42,5 percenta odpovedalo, že určite alebo pravdepodobne nepôjdu voliť, respektíve ešte nie sú rozhodnutí. Spomedzi tých, ktorí uviedli, že sa na voľbách určite alebo pravdepodobne zúčastnia, 15,1 percenta opýtaných ešte nebolo rozhodnutých, ktorú politickú stranu budú voliť, alebo neodpovedali, respektíve ju odmietli uviesť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona