Do nového sociálneho balíčka vlády by sa mali dostať opatrenia zamerané na podporu zvyšovania miezd

NETKY.SK • 3 Jún 2017, 12:58 • 2 min
Do nového sociálneho balíčka vlády by sa mali dostať opatrenia zamerané na podporu zvyšovania miezd

BRATISLAVA - Do nového sociálneho balíčka vlády by sa mali dostať opatrenia zamerané na podporu zvyšovania miezd. Možné zavedenie povinného 13. platu, či štedrejšie odmeňovanie za prácu v noci, ako aj zavedenie príplatkov cez víkend, sa však podpíšu pod rast nákladov pekárov.

slovakia

left justify in out

"Odhadujem, že pekárňam v únii len zvýšením nočných príplatkov stúpnu náklady o približne tri milióny eur za rok," vyčíslil v rozhovore pre TASR podpredseda Únie priemyselných pekárov Vladislav Baričák.

 

V pekárňach na Slovensku je podľa Baričáka zamestnaných 8000 ľudí. "Príplatky za soboty a nedele budú predstavovať ďalšie náklady," očakáva Baričák.

 

Koaličná strana SNS presadzuje zavedenie povinného 13. platu. "Ak hovoríme o 13. plate, dopad záleží od toho, kde je pekáreň umiestnená. Priemerné mzdy sú úplne iné v Bratislave, v Lučenci, alebo na severe Slovenska. Trinásty plat by pre pekárov znamenal dopad v objeme ďalších 8 - 10 miliónov eur ročne. V rokoch 2014 a 2015 bol pekársky sektor mierne ziskový, ale keď pribudnú náklady v objeme 16 až 18 miliónov eur, tak pekársky sektor pôjde do hlbokej straty," vyčíslil Baričák.

 

Únia chce preto rokovať o tejto problematike s ministerstvom práce aj pôdohospodárstva. "Pekári na Slovensku sú v kritickej situácii," podotkol Baričák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies