Do nemocnice v Šaci prijali priotráveného pacienta

NETKY.SK • 22 Január 2015, 17:54 • 2 min
Do nemocnice v Šaci prijali priotráveného pacienta

KOŠICE - K pacientom, ktorých prijali v nedeľu večer do nemocnice v Košiciach – Šaci po otrave kysličníkom uhoľnatým, dnes prijali ďalšieho pacienta.

slovakia

left justify in out

Ako informoval medicínsky riaditeľ Nemocnice Košice - Šaca, a. s., 1. súkromná nemocnica Ján Slávik, museli hospitalizovať pacienta, ktorý bol predtým hospitalizovaný a neskôr prepustený z košickej Univerzitnej nemocnice do domáceho ošetrenia.

 

„U pacienta, ktorý sa zúčastnil na hokejovom zápase na zimnom štadióne v Čani, totiž pretrvávajú dýchacie ťažkosti. V krvi sme mu aj na štvrtý deň po tejto nešťastnej udalosti namerali až 13 percent oxidu uhoľnatého. Chcel by som pripomenúť, že ak by táto hodnota vystúpila nad dvadsať percent, išlo by sa už o stredný stupeň otravy CO,“ povedal Slávik. Doložil, že okrem dvoch pacientov, ktorí sú v nemocnici od nedeľňajšieho večera, ešte v stredu prijali ďalšieho, ktorý bol so zápalom pľúc prevezený na internú kliniku. Ide o pacienta, ktorý predtým nebol hospitalizovaný a teraz vyhľadal lekárske ošetrenie. V nemocnici v Šaci vyšetrili aj troch nových pacientov z Čane na ambulancii centrálneho príjmu, ktorí prišli s dýchacími ťažkosťami. „Všetci hospitalizovaní pacienti po otrávení oxidom uhoľnatým z Čane vrátane tých nových, ktorých sme prijali v predchádzajúcich hodinách, dnes popoludní absolvovali ďalšiu liečebnú procedúru v našej hyperbarickej komore. Výnimkou sú pacienti so zápalom pľúc, u ktorých je tento druh liečby pozastavený dovtedy, pokiaľ sa im nezlepší zdravotný stav,“ uviedol Slávik.

 

Ako informoval médiá prednosta kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Peter Lengyel, hyperbarická komora vďaka natlakovaniu na približne 1,6 baru vytvára podmienky, ktoré zodpovedajú pobytu vo vyše 10-metrovej hĺbke vo vode. Organizmus pri takomto tlaku dokáže prijať oveľa viac kyslíka ako v normálnom stave. Princíp liečby spočíva v tom, že dýchanie kyslíka vytesní z väzby oxid uhoľnatý, ktorý má lepšiu priľnavosť k červenému krvnému farbivu hemoglobínu ako klasický kyslík. Pri akútnej otrave plynmi je pobyt v komore jednoznačne jedinou možnou liečbou. 

 

V nedeľu večer na zimnom štadióne v Čani v okrese Košice okolie sa za zatiaľ presne nezistených okolností otrávilo 36 ľudí kysličníkom uhoľnatým. Oficiálne príčina zdraviu škodlivej koncentrácie kysličníka uhoľnatého nebola zatiaľ stanovená. Podľa predbežných zistení mohlo ísť o kombináciu viacerých faktorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies