Do návrhu ústavného zákona dal Smer okrem dôchodkového stropu aj minimálnu mzdu

NETKY.SK • 27 Máj 2018, 11:27 • 2 min
Do návrhu ústavného zákona dal Smer okrem dôchodkového stropu aj minimálnu mzdu

BRATISLAVA - Do návrhu ústavného zákona, ktorým sa má zaviesť strop na dôchodkový vek, vložili poslanci za Smer-SD aj ustanovenia o minimálnej mzde.

slovakia

left justify in out

V návrhu ústavného zákona, ktorý do parlamentu v piatok predložila skupina poslancov za stranu Smer-SD na čele s Robertom Ficom, sa uvádza, že "každý zamestnanec má právo, aby jeho odmena za vykonanú prácu nebola nižšia ako minimálna mzda". Podrobnosti o úprave minimálnej mzdy návrh ústavného zákona ponecháva na obyčajný zákon. O návrhu ústavného zákona by mali poslanci začať rokovať na júnovej schôdzi, ktorá sa začína 12. júna.

Okrem ústavného zakotvenia minimálnej mzdy legislatívny návrh zákonodarcov za Smer-SD obsahuje aj ustanovenia o tom, že primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia, ako aj o tom, že štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok. Vek odchodu do dôchodku návrh ústavného zákona ohraničuje 64 rokmi. Každý, kto vychoval dieťa, má mať právo na primerané zníženie maximálneho penzijného veku, a to "za účelom podpory rodiny a materstva zo strany štátu".

Ako na štvrtkovej tlačovej besede uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico, strana Smer-SD na základe požiadavky Slovenskej národnej strany, ako aj časti opozície prehodnotila svoj pôvodný návrh, aby muži odchádzali do dôchodku najneskôr v 65 rokoch. Národniari navrhovali, aby strop na penzijný vek pre mužov bol stanovený na 64 rokov. "Musel som súhlasiť s týmto variantom," povedal Fico. Smer tak podľa neho takýmto návrhom pozitívne reaguje aj na petíciu odborárov, ktorí vyzbierali vyše 100 tisíc podpisov na podporu zastropovania veku odchodu do dôchodku na 64 rokov.

Keďže sa podľa Fica ešte vedie diskusia o tom, na základe akého kritéria majú ísť ženy do dôchodku skôr, súčasťou návrhu ústavného zákona zatiaľ bude len všeobecná formulácia o tom, že ženy s vychovanými deťmi pôjdu do dôchodku skôr ako muži. "Diskusia je, čo má byť kritériom, či to majú byť deti alebo holý fakt, že je rozdiel medzi ženami a mužmi," povedal Fico. Táto téma sa podľa neho otvorí v parlamente po letných prázdninách počas druhého a tretieho čítania k návrhu ústavného zákona.

Slovenská národná strana presadzuje, aby strop na odchod do dôchodku u mužov bol 64 rokov a u žien 63 rokov. Druhý koaličný partner, strana Most-Híd, však návrh ústavného zákona nepodporuje. Namiesto toho predložili poslanci tejto strany do parlamentu legislatívny návrh, aby bol vek odchodu do dôchodku na Slovensku známy päť rokov dopredu. Návrh novely zákona o sociálnom poistení od poslancov za Most-Híd penzijný vek na budúci rok určuje na 62 rokov a 6 mesiacov a v ďalších štyroch rokoch ho každoročne zvyšuje o dva mesiace. Už v budúcom roku by sa určil vek odchodu do dôchodku na rok 2024, a to podľa vývoja strednej dĺžky dožitia tej časti populácie, ktorá sa dožíva dôchodkového veku.

Opozícia na návrh ústavného zákona nemá jednotný názor. Poslanci NR SR za hnutie Sme rodina návrh ústavného zákona o zastropovaní veku odchodu do dôchodku podporia. Hnutie však presadzuje, aby muži a bezdetné ženy odchádzali do dôchodku najneskôr v 64 rokoch, ženy s jedným dieťaťom v 63,5 roku, ženy s dvomi deťmi v 63 rokoch a ženy s tromi a viac deťmi v 62,5 roku. Podporu návrhu ústavného zákona vyjadrilo aj hnutie OĽaNO, ktoré však požaduje, aby ženy odchádzali do dôchodku o jeden rok skôr za každé dieťa, ktoré skončí aspoň strednú školu.

Naopak, proti návrhu ústavného zákona sú poslanci za stranu Sloboda a solidarita, ako aj nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého a Jozefa Mihála. Strana SaS považuje ústavné ohraničovanie veku odchodu do dôchodku za čistý populizmus. Vládna koalícia by sa podľa liberálov mala prestať dohadovať na zastropovaní dôchodkového veku, pretože to nemá v programovom vyhlásení vlády. Nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý (Spolu-občianska demokracia) tvrdí, že zastropovaním dôchodkového veku predseda Smeru Robert Fico kradne budúce dôchodky mladšej a strednej generácii.

Vláda Roberta Fica v roku 2013 zaviedla od roku 2017 automatické zvyšovanie veku odchodu do dôchodku podľa strednej dĺžky dožitia. V tomto roku tak idú ľudia do dôchodku v 62 rokoch a 139 dňoch. Podľa Fica by muži mohli dôchodkový strop na úrovni 65 rokov dosiahnuť v rokoch 2035 až 2037, pričom hranica 63 rokov pre ženy s vychovanými dvomi a viac deťmi by mohla platiť od roku 2025. Podľa platného mechanizmu zvyšovania penzijného veku by pritom ľudia, ktorí sa narodili, alebo ešte narodia v tomto roku, podľa Fica odišli na penziu až v takmer 71 rokoch.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona