Do nádejných malých a stredných podnikov pôjdu investívcie za 50 miliónov eur

NETKY.SK • 29 Apríl 2014, 18:25 • 2 min
Do nádejných malých a stredných podnikov pôjdu investívcie za 50 miliónov eur

BRATISLAVA - Európsky investičný fond (EIF) podporí malé a stredné podniky (MSP) ako aj start-upy s vysokým potenciálom na celom Slovensku.

slovakia

left justify in out

Stane sa tak v rámci iniciatívy Spoločné európske zdroje pre veľmi malé až stredné podniky (JEREMIE), pričom dvaja vybraní manažéri daných fondov investujú spolu s ďalšími investormi zhruba 50 miliónov eur do viac než 50 nádejných slovenských firiem. Informovalo o tom dnes Ministerstvo financií (MF) SR.
     

Jedným z dvoch manažérov fondov je organizácia Neulogy Ventures. Tá spustila Slovenský inovačný fond zameraný na investície do firiem v počiatočných fázach rozvoja, ako aj Slovenský podnikateľský fond na podporu medzinárodných ambícií už etablovaných, spoločností. Obidva fondy sú zamerané predovšetkým na oblasti informačných a komunikačných technológií, energetiky a medicínskej diagnostiky. Celkovo bude spoločnosť Neulogy Ventures spravovať približne 23 miliónov eur.
     

Druhým manažérom fondov je spoločnosť Limerock Fund Managers, ktorá bude mať k dispozícii 12 miliónov eur na investície do atraktívnych spoločností. Peniaze budú poukazované prostredníctvom co-investment fondu, ktorý bude investovať spoločne so súkromnými investormi, čo povedie k celkovému financovaniu vo výške viac než 24 miliónov eur. Spoločnosť Limerock Fund Managers bude zameraná všestranne a predovšetkým na podporu perspektívnych spoločností mimo Bratislavského kraja.
     

Podľa štátneho tajomníka MF SR Vazila Hudáka bude spustenie Venture Capital a Seed financovania v rámci iniciatívy JEREMIE významným pokrokom a dobrým príkladom toho ako využívať verejné prostriedky na podporu podnikania a inovácií v slovenskej ekonomike. "Vzhľadom na účasť súkromných spoluinvestorov, ide taktiež o tú formu partnerstva so súkromným sektorom, o ktorú sa štát usiluje, mobilizujúc súkromný kapitál, ktorý je taký kľúčový pre rast našej ekonomiky, osobitne v dnešných časoch stále čiastočne pretrvávajúcej hospodárskej neistoty," skonštatoval tajomník.
     

JEREMIE je spoločná iniciatíva, ktorú spustila Európska komisia (EK) a skupina Európskej investičnej banky za účelom zlepšenia dostupnosti financovania pre MSP v EÚ v rámci štrukturálnych fondov na programové obdobie 2007 až 2013. JEREMIE umožňuje členským krajinám EÚ a ich regiónom vložiť prostriedky zo štrukturálnych fondov spoločne s národnými zdrojmi do holdingových fondov, ktoré môžu financovať MSP flexibilným a inovatívnym spôsobom. Nová iniciatíva sa zameriava na rozvoj a posilnenie úlohy podnikania v rámci EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies