Do miest sa za sprísnenej bezpečnosti vrátil pokoj

NETKY.SK • 11 August 2011, 11:13 • 2 min
Do miest sa za sprísnenej bezpečnosti vrátil pokoj

Do miest sa za sprísnenej bezpečnosti vrátil pokoj

slovakia

left justify in out

img

Britské mestá zasiahnuté v uplynulých dňoch výtržnosťami a rabovaním boli v noci na dnes relatívne pokojné, k čomu prispeli tisícky policajtov v uliciach, ale aj silný dážď.
      Londýn hlásil druhú noc bez väčších incidentov. Aj severnejšie mestá Manchester, Birmingham či Liverpool, ktoré zažili nepokoje v utorok, boli pomerne pokojné. Napätie a obavy však ostávajú.
      Vlna výtržností, podpaľačských útokov a rabovania sa začala v sobotu v Londýne a preniesla sa aj do iných oblastí Anglicka.
      Premiér David Cameron by mal dnes oznámiť súhrn opatrení v boji proti narušovaniu verejného poriadku.
      O nepokojoch bude dnes mimoriadne rokovať britský parlament, ktorý Cameron odvolal z letných prázdnin. Šéf vlády bude pritom čeliť narastajúcemu tlaku prehodnotiť plánované škrty v policajnom rozpočte, ktoré podľa kritikov ešte viac obmedzia už beztak preťažené poriadkové sily.
      Súdy začali procesy so stovkami ľudí zadržaných počas výtržností. V stredu v Manchesteri odsúdili dvoch mužov na desať a 16 týždňov väzenia za ich účasť na nepokojoch.
      Len v samotnom Londýne zatkli 820 ľudí, z nich  bolo obvinených 279.
      V Birminghame sa konali spomienkové zhromaždenia za zosnulých troch mužov, ktorých zrazilo auto v čase, keď chránili svoju štvrť pred rabovaním. Ich smrť polícia vyšetruje ako možnú vraždu, v prípade zatkli podozrivého 32-ročného muža.
Zdroj: TASR/AP, DPA, BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona