Do Mexika sa kvôli koncu sveta hrnú turisti. Mayovia to nechápu

NETKY.SK • 21 December 2012, 07:57 • 2 min
Do Mexika sa kvôli koncu sveta hrnú turisti. Mayovia to nechápu

Do Mexika sa kvôli koncu sveta hrnú turisti. Mayovia to nechápu - Zaujímavosti Podľa kalendára starých Mayov má koniec sveta údajne nastať v piatok 21.

slovakia

left justify in out

img

Podľa kalendára starých Mayov má koniec sveta údajne nastať v piatok 21. decemra. Do oblastí najmä v Mexiku, ktoré obývala mayská civilizácia, pricestovalo v posledných dňoch množstvo turistov, ktorí chcú vidieť na vlastné oči, čo sa bude diať, informuje portál idnes.cz.

Na jednej strane zemegule, najmä v Číne a Rusku, ľudia kvôli proroctvu panikária už niekoľko týždňov, nakupujú zásoby a budujú si provizórne prístrešky. Tisíce ďalších chce ale naopak vidieť koniec sveta "v priamom prenose". Potomkovia Mayov žijúci na juhu Mexika a v ďalších stredoamerických krajinách, ktorí sú väčšinou kresťania, tento rozruch však nechápu.

"Neveríme, že bude koniec sveta," citoval The Daily Telegraph Socorru Pootovou z mexickej dediny Holca, ktorá sa nachádza len pár kilometrov od turistickej atrakcie Chichén Itzá, zrúcaniny mayského mesta na poloostrove Yucatán, ktorá je momentálne preplnená turistami.

Mexická vláda odhadovala, že krajinu v tomto roku aj práve kvôli správam o konci sveta navštívi okolo 50 miliónov turistov. Len v Chichén Itzá ich v piatok očakáva okolo 200-tisíc. Aj keď Mexičania na jednej strane krútia hlavou, tí, ktorí pracujú v turistickom ruchu, majú naopak radosť, že sa im zvýšia tržby. 

Obavy apokaliptikov sú založené na chybnej interpretácii mayského kalendára. Okolo 21. decembra 2012, v deň zimného slnovratu, sa uzavrie 13. cyklus mayského kalendára nazývaný baktun. A hoci sa znalci kultúry Mayov zhodujú, že rozhodne nevnímali tento deň akokalyptický, šíria sa zvesti, že kozmická katastrofa skoncuje v zento deň so životom na Zemi. 

Mexiko zďaleka nie je jediným miestom, kam smeruje množstvo ľudí kvôli očakávanému koncu sveta. Argentínske úrady vydesila výzva na Facebooku, kde sa ľudia začali zvolávať na 21. decembra k hromadnej rituálnej vražde pri hore Uritorco. 

V Európe je naopak miesto, o ktorom ľudia veria, že ako jedno z mála na planéte, zostane od apokalypsy ušetrené. Do dediny Bugarach na juhu Francúzska sa hrnú veľké davy ľudí a polícia blokuje prístupové cesty k obci. 

Dedina Bugarach, ktorej sa má vyhnúť apokalypsa, sa teší na Vianoce

Fámy, že maličkej francúzskej dedinke Bugarach na úpätí Pyrenejí sa 21. decembra apokalypsa vyhne, vyvolali búrku mediálneho záujmu. Novinári ju zaplavili v snahe stretnúť ľudí veriacich v koniec sveta, ale tých je tam zatiaľ veľmi málo. Z miesta dnes informovala tlačová agentúra Reuters.

Necelý deň pred tým, ako má podľa niektorých vysvetlení dávneho mayského kalendára prísť koniec sveta, sa v malebnej dedinke ani na jej skalnatej hore Pic de Bugarach nenachádzali žiadni survivalisti - teda ľudia, ktorí sa chystajú prežiť apokalypsu.

Dosiaľ sa na mimoriadne očakávanú udalosť akreditovalo približne 250 žurnalistov, ktorí tak počtom prevýšili okolo 200 miestnych obyvateľov. Tí sú však čoraz nahnevanejší.

Starosta Jean-Pierre Delord očakáva, že Bugarach bude stáť aj na budúci týždeň, tak ako zvyšok sveta. A jeho odkaz znie: Nechoďte sem, ani keď ste zvedaví.

"Nechoďte sem. Iba si sami narobíte ťažkosti a dokonca tu hrozí aj fyzické nebezpečenstvo. Jednoducho sem nechoďte," uviedol starosta novinárom.

Nie je jasné, prečo by mala mať dedina a jej hora "imunitu" pred apokalypsou, hoci oblasť je opradená stáročia starou legendou.

Raz ju obývali záhadní stredovekí kacíri nazývaní katari a dokonca sa vraví, že je tam pochovaný Ježiš a možno aj Mária Magdaléna.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies