Do mestskej rady vo Fergusone zvolili dvoch Afroameričanov

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 08:30 • 2 min
Do mestskej rady vo Fergusone zvolili dvoch Afroameričanov

FERGUSON - Obyvatelia mesta Ferguson v americkom štáte Missouri zvolili do tamojšej mestskej rady dvoch černošských kandidátov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov utorkových volieb, o ktorých dnes informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Fergusončania si v utorok volili troch zo šiestich členov rady, v ktorej doteraz s výnimkou jedného zasadali len belošskí kandidáti. Medzi troma novozvolenými členmi sú dvaja Afroameričania - žena a muž. Vo funkcii naďalej zostáva súčasný belošský starosta James Knowles a traja ďalší členovia mestskej rady, o ktorých sa v utorkových voľbách nerozhodovalo.

 

Išlo o prvé komunálne voľby vo Fergusone od vlaňajšieho zastrelenia neozbrojeného černošského tínedžera miestnym belošským policajtom, ktoré podnietilo vlnu násilných protestov i celonárodnú debatu o primeranosti policajných zásahov voči príslušníkom menšín.

 

O tri kreslá v mestskej rade sa uchádzalo osem kandidátov, z toho polovica Afroameričanov. Aktivisti a miestni obyvatelia považovali hlasovanie za kľúčový krok k ukončeniu rasovo diskriminačných praktík v tomto predmestí regionálnej metropoly St. Loius. Vo Fergusone žije približne 21.000 obyvateľov, z ktorých dve tretiny sú černosi. Vo vedení mesta však dlhodobo dominujú belošskí politici.

 

Po utorkových voľbách, na ktorých sa zúčastnilo zhruba 29 percent voličov, budú Afroameričania tvoriť polovicu zo šiestich členov mestskej rady.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies