Do medicíny prichádza 3D farebný röntgen! Takto vás preskenuje

NETKY.SK • 17 Júl 2018, 20:02 • 2 min
Do medicíny prichádza 3D farebný röntgen! Takto vás preskenuje

Dosiaľ sa v medicíne používa čiernobiely dvojrozmerný röntgen. Ten však tak ako napr. CT alebo MRI môže poskytnúť len istým spôsobom obmedzený pohľad do vnútra tela.

slovakia

left justify in out

V Európskej organizácii pre jadrový výskum (CERN) pomocou technológie určenej na sledovanie častíc vo veľkom hadrónovom urýchľovači vyvinuli skener Medipix3, ktorý dokáže vytvoriť farebné obrazy živej štruktúry vo vysokom rozlíšení, a to dokonca farebne a trojrozmerne. Okrem kostí, zobrazí veľmi kvalitne aj okolité tkanivá.

 

Prístroj vyžaruje lúče elektromagnetického žiarenia, ktorý potom deteguje a rozlišuje každú časť alebo fotón, ktorý zasiahne, na druhej strane. Skener je vysoko citlivý. Dokáže zobraziť tuky, kvapaliny, rôzne minerály či rozlíšiť kovy.

 

Niekoľko výskumných tímov už novú technológiu úspešne vyskúšalo v praxi. „Výsledky štúdií naznačujú, že táto nová metóda umožní presnejšiu diagnostiku chorôb a zaručí tak efektívnejšiu liečbu,“ uviedol Anthony Butler vo vyhlásení CERN-u.

 

Kým sa nový super röntgen dostane do bežného užívania, ešte potrvá zopár rokov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona