Do Malajzie dorazili francúzski leteckí experti, Čína je nespokojná s pátraním

NETKY.SK • 17 Marec 2014, 11:23 • 2 min
Do Malajzie dorazili francúzski leteckí experti, Čína je nespokojná s pátraním

KUALA LUMPUR - Traja francúzski leteckí experti so skúsenosťami z pátrania po nezvestnom lietadle Air France v roku 2009, ktoré sa zrútilo do Atlantického oceánu s 228 ľuďmi na palube, pricestovali dnes do malajzijskej metropoly Kuala Lumpur.

slovakia

left justify in out

Ich príchod oznámilo malajzijské ministerstvo dopravy, ktoré uviedlo, že do pátracej a záchrannej operácie po lete MH370 malajzijských aerolínií je teraz zapojených 26 krajín.
Informovala o tom agentúra DPA.

Približne dve tretiny z 239 cestujúcich z nezvestného letu tvorili Číňania. Čínsky veľvyslanec v Malajzii sa dnes stretol s malajzijským ministrom zahraničných vecí, ktorému tlmočil stanovisko Pekingu, že Malajzia musí "okamžite" rozšíriť a objasniť rozsah pátrania po lietadle s 239 ľuďmi na palube. Informovalo o tom čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Malajzijskí vyšetrovatelia skúmajú minulosť celej posádky lietadla i pozemného personálu, ktorý prišiel do kontaktu s nezvestným Boeingom 777-200ER v nádeji, že objavia nejaké stopy, prečo s ním niekto z lietadla odletel tisíce kilometrov mimo stanoveného kurzu.

Napriek veľkej oblasti pátrania sa lietadlo doteraz nepodarilo objaviť. Vyšetrovatelia sú presvedčení, že ho z jeho trasy z Kuala Lumpur do Pekingu odklonil niekto s veľmi dobrou znalosťou lietadla a komerčnej navigácie.

Lietadlo po vzlietnutí z letiska v Kuala Lumpure dňa 8. marca vyslalo o 01:07 h miestneho času pozemnej kontrole posledné údaje o motoroch stroja, potom ktosi počítačový systém ACARS vypol. Niekoľko minút nato niekto v kokpite povedal malajzijskému riadiacemu stredisku letovej prevádzky "V poriadku, dobrú noc." To boli posledné slová z nezvestného letu. Zatiaľ nie je jasné, kto ich povedal.

O 01:21 h lietadlo zmizlo z obrazoviek leteckej kontroly, pretože niekto vypol jeho rádiový odpovedač, ktorý reaguje na civilné radary. Správa civilnej leteckej dopravy Vietnamu povedala, že sa lietadlo o 01:21 h, kedy sa malo hlásiť, neohlásilo riadiacemu stredisku letovej prevádzky v Hočiminovom Meste. Vyšetrovatelia sú presvedčení, že niekto na palube vypol komunikačné systémy lietadla a otočil ho smerom na Západ.

O 02:15 h miestneho času malajzijský vojenský radar zachytil let MH370 južne od ostrova Phuket v Malakkskom prielive, stovky kilometrov na západ od miesta, kde sa naposledy ohlásilo.

O 08:11 h zachytili satelity posledný signál z lietadla. Mohlo sa nachádzať v jednom z dvoch obrovských leteckých koridorov: severný vedie z Thajska smerom ku Kazachstanu, južný z Indonézie do južnej časti Indického oceánu západne od Austrálie.

Elektronické signály, ktoré si lietadlo vymieňalo pravidelne so satelitmi, naznačujú, že mohlo pokračovať v lete ešte asi šesť hodín po tom, ako zmizlo z dosahu malajzijského vojenského radaru. Lietadlo malo dostatok paliva na sedem až osem hodín letu.

Pátranie sa rozšírilo aj na letiská v oblasti, ktoré sa už nepoužívajú a majú dráhy vhodné pre pristátie veľkého boeingu. Malajzijské noviny The New Strait Times, ktoré majú blízko k vláde, dnes napísali, že lietadlo po zmene kurzu kleslo do letovej hladiny 1525 metrov alebo ešte nižšie, aby sa vyhlo civilným radarom. Tento spôsob letu je známy ako "terénne maskovanie". S odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu tiež uviedli, že všetko nasvedčuje tomu, že lietadlo letelo severným koridorom.
Malajzia dnes oznámila, že sa začalo pátranie po nezvestnom lietadle v oboch koridoroch. V južnom koridore si ho vzala na starosť Austrália.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona