Do Majcichova sa sťahuje množstvo ľudí najmä kvôli dobrej dostupnosti

NETKY.SK • 2 August 2014, 13:24 • 2 min
Do Majcichova sa sťahuje množstvo ľudí najmä kvôli dobrej dostupnosti

MAJCICHOV - Ak sa tempo nárastu obyvateľov v Majcichove bude vyvíjať ako doteraz, nastanú onedlho Majcichovčanom starosti s pomenovaním ulíc. Je to totiž jedna z povinností obcí, ktoré dosiahnu počet 2000 obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Majcichovu s aktuálnymi 1897 ľuďmi ešte síce stovka chýba, ale individuálna bytová výstavba, ktorá sa v poslednom období rozbehla, nasvedčuje, že do obce sa prisťahujú ďalší noví obyvatelia.
      

"Pri závode Ikea Industry je priestor na viac ako sto rodinných domov," konštatoval starosta Tibor Marek. Niektoré ulice majú svoje neoficiálne pomenovanie už teraz, hlavná bude aj potom Hlavnou, ulica pri škole Školská. Starosta je rád, že dobrá poloha obce láka ľudí k trvalému bývaniu. "Okrem mladých z našej či susedných obcí si domy zadovažujú aj z úplne iných kútov Slovenska. Dôvod vidím hlavne v dostupnosti veľkých miest v kombinácii s pokojom na dedine. Diaľnicu D1 a rýchlostnú cesta R1 máme doslova za humnami, takže sa za prácou chodí do Bratislavy, Trnavy, smerom na Piešťany, Trenčín či Nitru," povedal starosta.
      

Obec sa pre obyvateľov snaží v rámci možností vytvárať dobré zázemie pre život. "Teraz napríklad chceme v areáli zdravia urobiť preliezačky pre deti a altánok, aby sa mladé rodiny mali kde stretávať," opísal blízke plány samosprávy starosta. Obec v poslednom období investovala 100.000 vlastných eur na opravu miestnych komunikácií, ešte predtým získali peniaze na opravu ciest na Ružovej a Veternej ulici, ale to bola kompenzácia za výstavbu neďalekej firmy Samsung Voderady, ktorá používala cesty na prepravu stavebných materiálov. "Nedávno sme postavili štyri nové autobusové zastávky a nástupište," dodal Marek.
      

Vďaka sponzorovi sa prebudil k životu chátrajúci futbalový štadión, Farma Majcichov zase zasponzorovala detské ihrisko, obec opravuje verejné osvetlenie, postavili zberný dvor s ôsmimi kontajnermi pre domový odpad, pokračujú v budovaní kanalizačných prípojok do rodinných domov. "Podali sme teraz projekt na vybudovanie kamerového systému, dúfam, že budeme úspešní," dodal Marek. Chceli by dostať obec pod kamery, aby sa predchádzalo vandalstvu a kriminalite. Majcichov s tým podľa starostu nemá nejaké výraznejšie problémy, ale zvýšený počet krádeží zaznamenali. O grant sa obec uchádza aj v prípade výmeny okien v rámci energetických úspor na kultúrnom dome, avšak ten by potreboval, ako dodal Marek, už modernizáciu celý. Majcichovčanom slúži na spoločenské stretnutia, konajú sa v ňom plesy či svadby. V objekte sídli aj miestna knižnica s internetom a tiež obecný úrad.
      

Obyvatelia obce majú k dispozícii aj zdravotné stredisko, tri predajne potravín, lekáreň. Do základnej školy chodí okolo 200 detí z Majcichova a susedného Opoja a Hostí a materská škola už pomaly prestáva kapacitne postačovať. "Tým sa zaoberáme, túto otázku treba pre nárast obyvateľov riešiť prednostne," dodal starosta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies