Do Maďarska odišlo pomáhať 21 českých ženistov

NETKY.SK • 13 Október 2015, 15:38 • 2 min
Do Maďarska odišlo pomáhať 21 českých ženistov

PRAHA - Špeciálne vypraveným vlakom vyrazilo dnes do Maďarska 21 českých vojakov s technikou. V rámci cvičenia Balaton 2015 budú v maďarskom meste Kaposvár dva mesiace pomáhať maďarským kolegom so zvládaním prílivu utečencov. Českí ženisti budú poskytovať predovšetkým logistické zázemie. O vyslaní rozhodla česká armáda pred troma týždňami, napísal dnes spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

"Vysielame do Maďarska 21 osôb, celkovo deväť kusov techniky a desať prívesov poľnej kuchyne. Z techniky ide o päť ťažkých nákladných vozidiel. Vojaci sú pripravení na zabezpečenie logistických úloh v prospech maďarskej armády. Budú pôsobiť na špeciálnej logistickej základni maďarskej armády v meste Kaposvár, ktorá je zhruba 60 kilometrov od južnej hranice Maďarska," povedal veliteľ 153. ženijného práporu Petr Klepáček.

 

Väčšina vojakov je zo ženijných práporov z Olomouca a Bechyne a má skúsenosti z medzinárodných cvičení. Traja z nich sú špecialisti na poľné kuchyne. Desať kuchýň odovzdajú maďarskej strane a zaškolia maďarských vojakov na ich obsluhu.

 

Česká vláda už minulý týždeň schválila vyslanie až 25 vojakov, ktorí majú pomáhať v Maďarsku pri ochrane vonkajších hraníc Európskej únie a schengenského priestoru. O ďalšej pomoci pri zvládaní utečeneckej krízy sa rokuje.

 

Česká republika ponúka Maďarsku na stráženie vonkajších hraníc EÚ 50 policajtov a až 100 vojakov, oznámil minulý štvrtok po schôdzke s kolegami z krajín Vyšehradskej štvorky minister vnútra Milan Chovanec. Policajtov ponúka Maďarsku aj Slovensko, Poľsko pomoc zvažuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies