Do Macedónska odišlo ďalších 25 slovenských policajtov

NETKY.SK • 23 Január 2017, 15:36 • 2 min
Do Macedónska odišlo ďalších 25 slovenských policajtov

BRATISLAVA - Ďalších 25 policajtov odišlo v nedeľu 22. januára pomáhať kolegom do macedónskeho mesta Bitola na macedónsko-grécku hranicu.

slovakia

left justify in out

Úlohou slovenských policajtov je vykonávať hraničný dozor formou peších, motorizovaných i pozorovacích hliadok, ako aj podpora kontrol vo vnútrozemí. Slovenskí policajti vykonávajú službu vo vlastných rovnošatách s vlastnou výzbrojou, vybavením a na vlastných služobných vozidlách. Počas výkonu služby postupujú podľa partnerských zákonov a len za prítomnosti príslušníka macedónskej polície. Domov sa vrátia o 29 dní, teda 23. februára. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.


Vyslania sa uskutočňujú v zmysle Dohody medzi vládou Macedónskej republiky a slovenskou vládou o policajnej spolupráci v boji proti trestnej činnosti z 5. októbra 2009 a v zmysle Memoranda o porozumení medzi rezortmi vnútra oboch krajín z 18. apríla 2016. Policajtov vyberajú z personálnej databázy zahraničnej jednotky Policajného zboru, ktorej gestorom je Úrad hraničnej a cudzineckej polície.


Hoci Macedónsko nie je členským štátom Európskej únie, je krajinou nachádzajúcou sa na tzv. balkánskej trase, ktorú využívajú migranti na ceste do západoeurópskych krajín. S cieľom podporiť danú tranzitnú krajinu v boji proti nelegálnej migrácii, v Macedónsku pomáhali slovenskí policajti aj minulý rok. V priebehu roka 2016 sa uskutočnilo päť rotácií po 25 policajtov. Na žiadosť macedónskej strany plánujú ďalšie vyslania slovenských policajtov. Tento rok predbežne plánujú vysielať policajtov každý druhý mesiac.


V súčasnosti sú policajti aj v Srbsku na srbsko-bulharskej hranici, čo bol prvý vyslaný tohtoročný kontingent v počte desať policajtov. Policajti sa zo Srbska vrátia 9. februára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies