Do Libanonu prišiel na neohlásenú návštevu šéf diplomacie USA John Kerry

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 15:42 • 2 min
Do Libanonu prišiel na neohlásenú návštevu šéf diplomacie USA John Kerry

BEJRÚT - Minister zahraničných vecí USA John Kerry pricestoval dnes na neohlásenú návštevu Libanonu, ktorej cieľom je tlmočiť krajine podporu zo strany vlády prezidenta Baracka Obamu v čase, keď libanonská vláda čelí veľkému nárastu počtu utečencov zo susednej Sýrie, ako aj domácej politickej kríze.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra AP, očakáva sa, že Kerry na stretnutí libanonskými predstaviteľmi v Bejrúte oznámi poskytnutie pomoci 290 miliónov dolárov (213 mil. eur) agentúram OSN pracujúcim so sýrskymi utečencami v regióne.
     

Libanon s približne 4,5 miliónmi obyvateľov zápasí s návalom vyše milióna utečencov zo Sýrie, ale i z Palestíny, ktorí naliehavo potrebujú bývanie a zdravotnú starostlivosť.
     

Kerry sa podľa amerických diplomatických zdrojov bude usilovať presvedčiť premiéra Tammama Saláma i predsedu parlamentu Nabího Barrího, aby urobili všetko pre ukončenie politickej krízy po skončení mandátu prezidenta Michela Sulajmána bez toho, aby mal zvoleného nástupcu, čo krajinu uvrhlo do politického vákua.
     

Libanonskú spoločnosť hlboko rozdelila občianska vojna v susednej Sýrii, časť spoločnosti podporuje vládny režim a časť sýrsku opozíciu. Tento rozkol je jedným z dôvodov, prečo sa politici nedokázali dohodnúť na prezidentskom kandidátovi, ktorého musia vybrať vzájomným konsenzom.
     

Kerry je prvým šéfom diplomacie USA na návšteve Libanonu za posledných päť rokov, naposledy bola v krajine Hillary Clintonová v apríli 2009.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies