Do Kyjeva sa presunuli policajné posily z Krymu, situácia je zatiaľ pokojná

NETKY.SK • 4 December 2013, 09:12 • 2 min
Do Kyjeva sa presunuli policajné posily z Krymu, situácia je zatiaľ pokojná

KYJEV - Mobilizácia odporcov ukrajinskej vlády, ktorí nesúhlasia s jej rozhodnutím o pozastavení príprav na eurointegráciu Ukrajiny, nepoľavuje: demonštranti sa dnes v Kyjeve opäť presunuli pred úrad vlády, kde by sa pod vedením premiéra Mykolu Azarova malo konať zasadnutie rady ministrov.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry RIA Novosti budovu úradu vlády dnes ráno obkolesilo asi sto ľudí, pričom ďalší stále prichádzajú. V bočných uliciach je odstavených asi desať autobusov s príslušníkmi zásahových policajných jednotiek. Zo základní na Kryme prepravili v noci nadnes do Kyjeva "stovky" príslušníkov jednotiek ministerstva vnútra, ktorí majú kyjevskej polícii poslúžiť ako posila pri obnovovaní verejného poriadku a jeho ochrane.

Situácia v ukrajinskej metropole je dnes pokojná, konštatovala agentúra RIA Novosti. Najviac bola situácia vyostrená počas uplynulého víkendu, keď došlo k potýčkam medzi demonštrantami a políciou. Kyjevská prokuratúra dnes v súvislosti s tým informovala o uvalení dvojmesačnej vyšetrovacej väzby na deväť osôb podozrivých z nedeľňajšieho pokusu o vyprovokovanie útoku na budovu prezidentskej kancelárie a z vyvolávania masových nepokojov.

Ukrajinské médiá dnes uviedli, že poslanci vládnucej Strany regiónov v utorok v parlamente síce obvinili opozíciu zo snáh o vyvolanie štátneho prevratu, ale predseda parlamentu Volodymyr Rybak v noci nadnes napriek tomu vyjadril nádej, že vláda a opozícia dnes začnú viesť dialóg.

Jeden z vodcov opozície Vitalij Kličko však dnes ráno opäť žiadal demisiu vlády a podľa agentúry DPA avizoval aj vyostrenie pouličných protestov. "Budeme pokračovať v boji proti tejto skorumpovanej vláde. Dni (prezidenta Viktora) Janukovyča sú zrátané," vyhlásil. 

Napriek napätej situácii na Ukrajine Janukovyč v utorok odcestoval na návštevu Číny, ktorej cieľom je prehĺbenie ekonomickej spolupráce a podpísanie niekoľkých zmlúv. Podľa agentúry DPA by mal Janukovyč koncom týždňa rokovať v Moskve, okrem iného údajne aj o cenách plynu. Práve prísľub posilnenia ekonomickej spolupráce s Ruskom bol jedným z dôvodov, kvôli ktorým Ukrajina 21. novembra pozastavila prípravu na podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ a zmluvy o voľnom obchode. 

S cieľom preskúmať možnosti na dialóg medzi EÚ a Ukrajinou dnes do Kyjeva pricestuje generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland. Masové akcie prívržencov integrácie Ukrajiny do EÚ sa začali 21. novembra, keď vláda Mykolu Azarova rozhodla o pozastavení príprav na podpísaní asociačnej zmluvy s EÚ a zmluvy o voľnom obchode.

Akcie opozície majú podporu na Západe, kriticky sa k nim vyjadruje vedenie Ruska, ktoré údajne vyvíjalo na Ukrajinu nátlak, aby sa jej vláda vzdala proeurópskeho kurzu a sústredila sa na posilnenie väzieb v rámci Spoločenstva nezávislých štátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona