Do Kyjeva príde Ashtonová, hlavnou témou bude ekonomika

NETKY.SK • 24 Február 2014, 08:23 • 2 min
Do Kyjeva príde Ashtonová, hlavnou témou bude ekonomika

KYJEV - Na Ukrajinu v pondelok pricestuje šéfka zahraničnej politiky Európskej únie Catherine Ashtonová na rokovania s tamojšími novými predstaviteľmi, ktorým bude dominovať najmä zlá ekonomická situácia a možnosť pôžičky od 28-členného bloku.

slovakia

left justify in out

Európska únia už oznámila, že Ukrajine je pripravená ponúknuť jasnú európsku perspektívu ako aj značnú finančnú pomoc po zostavení novej vlády. Výška možnej pomoci zatiaľ nie je známa, no EÚ už prehodnocuje potreby Kyjeva. Dočasná hlava štátu a predseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov už povedal, že nový prechodný kabinet by mal byť známy do utorka tohto týždňa. Hlavnými kandidátmi na premiéra je opozičný líder Arsenij Jaceňuk a bývalý minister a podnikateľ Petro Porošenko. Expremiérka Julija Tymošenková, ktorú v sobotu prepustili po dva a pol roku z väzenia, svoju kandidatúru už vylúčila.

Rusko zatiaľ zrušilo uvoľnenie druhej časti finančnej pomoci pre Ukrajinu, situácia v krajine sa však musí najskôr vrátiť do normálu. Moskva mala nakúpiť ukrajinské vládne dlhopisy za 2 mld. USD minulý týždeň, čím by poskytlo Kyjevu druhú časť pomoci z úverového programu v celkovom objeme 15 mld. dolárov, na ktorom sa dohodli v decembri ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč, ktorého parlament zbavil funkcie. Rusko si v nedeľu večer povolalo svojho veľvyslanca na Ukrajine na konzultácie o zhoršujúcej sa situácii v 
Predčasné prezidentské voľby na Ukrajine už boli stanovené na 25. mája a kandidovať v nich plánuje tak Tymošenková, ako aj opozičný líder Vitalij Kličko. Ministerstvo zdravotníctva medzičasom zvýšilo oficiálny počet obetí minulotýždňových násilností na 88. Nový minister vnútra Arsen Avakov už nariadil vyšetrovanie násilia ako aj postupu polície počas nepokojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona