Do kresla po Harabinovi chce ďalší sudca

NETKY.SK • 20 August 2014, 12:42 • 2 min
Do kresla po Harabinovi chce ďalší sudca

BRATISLAVA - Do súboja o kreslo predsedu Najvyššieho súdu (NS) nečakane vstúpil ďalší kandidát, keď sa sudca NS SR Ivan Rumana dnes sám navrhol Súdnej rade.

slovakia

left justify in out

Píše dnes portál TREND.sk. Býva zvykom, že kandidáta navrhnú iní sudcovia alebo súd. Rumana v oznámení Súdnej rade zdôvodňuje, že predloženie osobnej kandidatúry vníma ako prihlášku do výberového konania. "Preto nepredkladám zoznam podporovateľov mojej kandidatúry a ani som nesúhlasil s tým, aby ma navrhla iná oprávnená osoba," uvádza sudca. Pritom tvrdí, že justícia sa ako celok dostala do kritického bodu, nerieši spory iných, ale samej seba. "Nie som v konflikte so žiadnou názorovou platformou a navrhujem riešenia na konsenze," vyhlásil.

 

Rumana je sudca správneho kolégia, riešil najmä daňové a finančné veci. Zviditeľnil sa pred štyrmi rokmi, keď predložil na plénum NS SR návrh na zmenu rozvrhu práce, ktorým si sudcovia mohli zvýšiť platy skoro o polovicu. Píše ďalej portál.

 

Senát Rumanu mimo iného rozhodoval v sledovanej kauze advokátky Márie Mešencovej, ktorá prijala úlohu policajného agenta, aby pomohla polícii usvedčiť kolegu podozrivého z korupcie. Slovenská advokátska komora (SAK) ju za to vylúčila spomedzi svojich radov, takže nemohla vykonávať svoju činnosť.

 

Rumanov senát síce uznal, že SAK nemala vyškrtnúť M. Mešencovú zo zoznamu advokátov, ale dal komore za pravdu v spoločensky závažnejšej veci – advokát podľa rozsudku nesmie spolupracovať s políciou ako agent. Predsedom SAK bol pred nástupom do vlády minister spravodlivosti Tomáš Borec. V čase kauzy ešte komore nešéfoval.

 

Podľa informácií TREND.sk viedol minister Borec pred prvým kolom volieb predsedu rokovania práve s Rumanom a sudkyňou Janou Bajánkovou. Napokon sa vládnou kandidátkou stala Bajánková, ktorá neuspela. Nie je vylúčené, že teraz podporí Rumanu.

 

Štefanovi Harabinovi skončilo funkčné obdobie predsedu v júni. Nového šéfa bude Súdna rada voliť v septembri. Kandidáti boli doteraz dvaja - sudkyňa Daniela Švecová je považovaná za kompromisnú kandidátku. Voliť by ju mohli kritici Štefana Harabina, ale aj tí, ktorí voči nemu nevystupovali. Do voľby sa prihlásil aj sudca Daniel Hudák, ktorý bol štátnym tajomníkom ministerstva spravodlivosti v čase, keď ho viedol Harabin. Jemu by mohli dať hlasy členovia rady, ktorí naposledy podporili Harabina. Dodáva mimo iného portál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies