Do krajín postihnutých ebolou mieri ďalšia európska pomoc

NETKY.SK • 12 December 2014, 14:50 • 2 min
Do krajín postihnutých ebolou mieri ďalšia európska pomoc

BRUSEL - Európska únia v piatok odoslala do západoafrických krajín postihnutých ebolou ďalšiu humanitárnu pomoc v rámci koordinovanej odozvy na epidémiu, ktorá trvá už vyše deväť mesiacov.

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) v piatkovej správe uvádza, že najnovšia zásielka sa nachádza na palube lode Karel Doorman pod vlajkou Holandska, ktoré už druhýkrát ponúklo bezplatnú dopravu. Tvorí ju 1500 ton potravín pre operácie Svetového potravinového programu (WFP), viac ako 50 vozidiel a zdravotnícky materiál vrátane ochranných odevov pre zdravotníkov. Poskytovateľmi sú Belgicko, Británia, Francúzsko a Nemecko.

 

"Okrem nášho intenzívneho politického úsilia sme zmobilizovali logistické, finančné a vedecké zdroje, aby sme pomohli zastaviť, dostať pod kontrolu a nakoniec poraziť ebolu," cituje Brusel komisára EÚ pre humanitárnu pomoc a krízovú odozvu Chrístosa Stylianídesa, ktorý je zároveň koordinátorom dvadsaťosmičky pre boj proti ebole a ktorý nedávno navštívil postihnutý región. Epidémia sa podľa neho "zďaleka nekončí" a terajšie obdobie označil za "rozhodujúce štádium v boji proti ochoreniu". 

 

Podľa najnovšej štatistiky sa ebolou tento rok nakazilo najmenej 17 900 ľudí, z ktorých okolo 6 300 vírusu podľahlo. Prostredníctvom Mechanizmu civilnej ochrany EÚ už poskytlo pomoc 13 členských štátov - Belgicko, Británia, Česko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Nemecko, Maďarsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko a Švédsko. Šesť z nich, ako aj Luxembursko, Taliansko a Španielsko, pomohli na bilaterálnom základe, uviedla EK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona