Do kontajnerov v Petržalke niekto vysypal takmer tonu nebezpečného azbestu!

NETKY.SK • 2 Október 2013, 11:19 • 2 min
Do kontajnerov v Petržalke niekto vysypal takmer tonu nebezpečného azbestu!

BRATISLAVA - Približne tonu karcinogénneho azbestu našli v kontajneroch pre nadrozmerný odpad v bratislavskej Petržalke.

slovakia

left justify in out

Ako informovala petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová, v pondelok 30. septembra našla azbest spoločnosť A.S.A., ktorá kontajnery odvážala. Petržalka zvažuje podať trestné oznámenie pre podozrenie zo všeobecného ohrozenia a nedodržania zákonných postupov pri nakladaní s nebezpečným odpadom.

Ako uviedla Platznerová, azbest je pre ľudský organizmus škodlivý najmä pri jeho mechanickom poškodení, kedy sa do vzduchu dostávajú jemné ihličky, pričom všetky typy azbestu sú zaradené medzi karcinogény. Neznámy je však dôvod, prečo niekto nebezpečný odpad dal do kontajnerov. "Už to, že niektorí Petržalčania kladú odpad aj mimo týchto kontajnerov spôsobuje, že táto bezplatná služba spôsobuje ďalšie neplánované náklady. Vrcholom je však toto konanie, ktoré spôsobilo mestskej časti ďalšiu finančnú ujmu, keďže odvoz a likvidáciu bude musieť uhradiť z vlastných prostriedkov. Páchateľ zrejme porušil aj zákon o nakladaní s nebezpečným odpadom a ohrozil svojim nezodpovedným správaním zdravie obyvateľov," uviedla Platznerová a dodala, že samospráva zvažuje podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia a nedodržania zákonných postupov pri nakladaní s nebezpečným odpadom. 

„Takéto konanie považujem za nehoráznosť a aby sa podobná situácia už nezopakovala, zvažujem pristúpiť na zásadné zmeny v pristavovaní kontajnerov v rámci jarného a jesenného čistenia tak, aby sme eliminovali možnosť ich zneužívania,“ povedal starosta Petržalky Vladimír Bajan. Ako uviedla Platznerová, v Petržalke sa azbest používal ako izolácia kopilitových zasklení, výťahových šácht alebo bytových jadier, preto tunajší stavebný úrad vykoná štátny stavebný dohľad vo všetkých bytových domoch na území Petržalky, v ktorých nedávno robili alebo stále robia rekonštrukciu a je predpoklad, že sa tam azbest nachádzal. 

Kontajnery pre nadrozmerný odpad pristavuje Petržalka každoročne v rámci jesenného či jarného upratovania pre svojich obyvateľov, ktorí sa môžu zdarma zbaviť nadrozmerného odpadu z domácností. Petržalka poskytuje svojim obyvateľom túto službu zadarmo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies