Do kín vstupuje prvý iránsky upírsky western Sama nocou tmou

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 10:01 • 2 min
Do kín vstupuje prvý iránsky upírsky western Sama nocou tmou

BRATISLAVA - Po uvedení na MFF Febiofest vstupuje dnes do slovenských kín film Sama nocou tmou (A Girl Walks Home Alone at Night, 2014) iránskej režisérky Any Lily Amirpour.

slovakia

left justify in out

Nezvyčajný čierno-biely titul má ambíciu zaujať nielen filmových, ale aj hudobných fajnšmekrov. Odohráva sa vo fiktívnom iránskom Skazenom meste, domove pasákov, dílerov a prostitútok, kde sa po nociach túla Dievča - mladá osamelá upírka, ktorá nastoľuje poriadok podľa vlastných pravidiel. Z osamelej a smutnej rutiny ju vytrhne až nečakané stretnutie s perzským Jamesom Deanom, chlapcom menom Arash. Tento mladý muž je totiž posledným obyvateľom tohto mesta, ktorý si uvedomuje rozdiel medzi dobrom a zlom.

 

Vizuálne výrazný a svojrázny celovečerný debut Any Lily Amirpour, ktorý však nie je pre každého diváka, vznikol v americkej produkcii. Vyniká pôsobivou ponurou atmosférou, svojráznym humorom a premyslenými odkazmi na symboly západnej popkultúry. Hovorí sa o ňom ako o prvom iránskom upírskom spaghetti westerne a odráža režisérkinu záľubu v brakových žánroch. Výsledkom je šikovný a ťažko zaraditeľný žánrový mix, ktorý v sebe nezaprie inšpiráciu hororovými filmami, westernom, komiksom a iránskou novou vlnou. Atmosféru dopĺňa pôsobivý soundtrack, na ktorom si režisérka (a tiež hudobníčka) dala obzvlášť záležať.

 

 

Film uviedol festival Sundance v roku 2014 a medzi výkonnými producentmi figuruje aj americký herec Elijah Wood. Odprezentovali ho festivaly po celom svete a na svojom konte má snímka napríklad cenu Objav roka pre Anu Lily Amirpour z festivalu Deauville či Zvláštne uznanie z MFF Havaj. Sama režisérka sa na margo svojho filmu vyjadrila: "Je to, ako keby spolu Sergio Leone a David Lynch mali malého iránskeho rockera a opatrovať im ho prišiel Nosferatu." Filmárka svoje dielo nemohla nakrúcať v Iráne, ale ani to ju nezastavilo a Skazené mesto našla v kalifornskej púšti. "Vytvorila som si svoj vlastný vesmír, v ktorom platili moje vlastné pravidlá," dodala.

 

Ana Lily Amirpour je režisérka, scenáristka, producentka a herečka s iránskymi koreňmi, dlhé roky žijúca v USA. Jej život sa vždy spájal s umením. Venovala sa maľbe, sochárstvu a bola aj basgitaristkou a frontmankou artrockovej skupiny. Prvý film nakrútila ešte ako 12-ročná, ale naplno sa mu začala venovať až po tom, čo sa presťahovala do Los Angeles. Medzi jej diela patria krátke filmy I Feel Stupid (2012) a A Little Suicide (2012). Jej celovečerný debut Sama nocou tmou mal premiéru na filmovom festivale Sundance 2014 v sekcii Next. Okrem toho vytvorila aj sériu komiksových kníh s rovnomenným názvom, ktorá mapuje príbehy tejto osamotenej upírky známej len ako Dievča.

 

Film Sama nocou tmou prináša do slovenskej kinodistribúcie od 9. apríla Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies