Do kín vstúpil Snowden: Ambasádorom filmu je Amnesty International Slovensko

NETKY.SK • 11 November 2016, 07:29 • 2 min
Do kín vstúpil Snowden: Ambasádorom filmu je Amnesty International Slovensko

BRATISLAVA - Distribučnú premiéru na Slovensku mal včera film Olivera Stonea Snowden. Príbeh muža, ktorý zmenil súčasný svet ako máloktorý človek - spôsobil asi najväčší únik informácií v dejinách americkej spravodajskej služby.

slovakia

left justify in out

V roku 2013 Edward Snowden nenápadne odišiel z práce v Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA) a odletel do Hongkongu, kde sa stretol s novinármi z renomovaných médií a odovzdal im informácie o sledovacom programe americkej vlády. Odhalil, že tento program zbiera množstvo virtuálnych dát a sleduje všetky formy digitálnej komunikácie - a to nielen cudzích vlád a teroristických skupín, ale aj obyčajných občanov. Snowden, sklamaný prácou v prostredí tajného spravodajstva, našiel odvahu konať podľa svojich princípov.

 

 

Režisérom snímky je klasik americkej angažovanej kinematografie. Stone je držiteľom troch Oscarov a mnohých ďalších prestížnych ocenení. Svojimi filmami ako Čata, Narodený 4. júla, JFK, Nixon, Takí normálni zabijaci, Wall Street alebo World Trade Center mapoval zásadné momenty v novodobých amerických dejinách - od vojny vo Vietname až po tragédiu 11. septembra 2011. Vyberá si kontroverzné témy, ktoré sú veľmi osobné i úplne univerzálne. Je hrdým vlastencom i kritickým intelektuálom, ktorý výrazne inklinuje k liberálnej tradícii. Rád ponúka príbehy, ktoré protirečia mainstreamovému výkladu dejín. Niet preto divu, že si za hrdinu svojho nového filmu zvolil Snowdena. Vo filme ho stvárňuje Joseph Gordon-Levitt.

 

 

Podľa informácií distribučnej spoločnosti nakrútenie filmu inicioval Snowdenov ruský advokát Anatolij Kučerena, práve on mal osloviť dlhoročného producenta Olivera Stonea Moritza Bormana na spoluprácu a pozval filmových tvorcov do Moskvy, kde sa momentálne Snowden ukrýva.

 

Ambasádorom uvedenia filmu Snowden na Slovensku je organizácia Amnesty International Slovensko, ktorá sa venuje problematike masového sledovania a žiada, aby americký prezident Barack Obama udelil Snowdenovi milosť.

 

Životopisný politický triler Snowden prináša do slovenskej kinodistribúcie od dnes Film Europe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies