Do kín prichádza úspešná česká čierna komédia Díra u Hanušovic

NETKY.SK • 9 Október 2014, 08:36 • 2 min
Do kín prichádza úspešná česká čierna komédia Díra u Hanušovic

BRATISLAVA - Úspešná česká čierna komédia Díra u Hanušovic (2014) prichádza do slovenských kín. Film, ktorý si od júlovej distribučnej premiéry v Českej republike pozrelo viac ako 130-tisíc ľudí, uvedú na Slovensku od 16. októbra. Diváci a diváčky sa môžu tešiť na Tatianu Vilhelmovú, Ivana Trojana či Lukáša Latináka v réžii Miroslava Krobota.

slovakia

left justify in out

Snímka je nielen filmovým debutom renomovaného divadelného tvorcu, ale je aj jeho scenáristickým dielom, pričom na scenári sa podieľal aj psychológ Lubomír Smékal. "Ono to vzniklo tak, že sme k tej "diere" boli odsúdení. My sme sa s Lubošom stretli ešte na gymnáziu a stále sme si sľubovali, že spolu niečo napíšeme," priblížil na tlačovej besede počiatky filmu režisér Krobot. "Spojenie režisér a psychológ je celkom zaujímavé. Hľadali sme, čo by sme spolu urobili, a zo vzájomného zadania vznikla snímka Díra u Hanušovic," prezradil tiež. "Na začiatku sme nevedeli, čo začíname písať. Nemal som ani tušenie, ako sa scenár píše. Veľmi sme ani nepremýšľali, čo z toho vzíde. A tým je to možno zaujímavejšie," vyjadril sa zasa Smékal. Film napokon vznikol podľa historiek a príbehov ľudí, ktorých tvorcovia sami poznali. 

 

Príbeh Díry u Hanušovic sa odohráva na vidieku. Rurálne prostredie umocňuje nárečie, ktorým postavy rozprávajú. "To nárečie sa vyskytuje v úzkom okruhu miest, odkiaľ s Miroslavom pochádzame. Použili sme ho, lebo ho dobre poznáme," vysvetlil Smékal. "Váhal som, či mám obsadiť profesionálnych hercov alebo hercov, ktorí dobre ovládajú ten dialekt. Dal som na istotu, pretože sú ľudia, ktorým verím. Pre herca je tiež zaujímavou úlohou hrať v nárečí. To ich vybudilo," povedal Krobot, ktorý napokon angažoval hercov pražského Dejvického divadla. 

 

Okrem českých hereckých hviezd si v snímke zahral aj slovenský herec Lukáš Latinák. "S tým nárečím si Mirek dal toľko práce, že hercom posielal scenár nielen v písanej podobe, ale tiež načítal každú postavu a všetky jej repliky, aby sa to v tom dialekte mohol človek učiť," zaspomínal si 37-ročný herec. "Film sme nahrávali v obci Vikantice, kde žije asi 70 obyvateľov. Táto dedina pomaly vymiera a je symbolom strácania sa, mladí utekajú do mesta. Myslím si, že slovenský divák tomu bude veľmi dobre rozumieť, pretože sa to deje aj u nás," povedal Latinák. 

 

Díra u Hanušovic mala svetovú premiéru na tohtoročnom Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch, kde sa uchádzala o ocenenie v hlavnej súťaži. Okrem spomínaných si v nej zahrali napríklad aj Lenka Krobotová, Johanna Tesařová, Jaroslav Plesl, Hynek Čermák, David Novotný, Simona Babčáková či Ján Kožuch. Ako na tlačovej konferencii uviedli tvorcovia snímky, dúfajú, že je z ich novej snímky cítiť, že k ľuďom na vidieku majú akýsi parodický či kritický vzťah a zároveň je vidieť, že ich majú radi. "Má to byť tiež pocta ľuďom, ktorí tú dedinu neopúšťajú a ostávajú," uzavreli tvorcovia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies