Do kín prichádza Legenda o Lietajúcom Cypriánovi

NETKY.SK • 28 Júl 2010, 07:27 • 2 min
Do kín prichádza Legenda o Lietajúcom Cypriánovi

Do kín prichádza Legenda o Lietajúcom Cypriánovi

slovakia

left justify in out

img

Nová slovenská historicko-dobrodružná dráma Legenda o Lietajúcom Cypriánovi prichádza do slovenských kín v závere prvého prázdninového mesiaca, oficiálnu premiéru bude mať 29. júla.
      Podľa jednej starej legendy kedysi dávno žil v kláštore stratenom v horách znalec tisícich vied a majster tisícich remesiel, lekár a bylinkár, tajomný mních Cyprián. Ľudia vravia, že si zostrojil lietajúci stroj a jedného dňa na ňom odletel do neznáma. Legenda o Lietajúcom Cypriánovi je strhujúci príbeh mnícha, ktorý žil v 18. storočí na magickom mieste zvanom Červený Kláštor. Už dávno tam prestal plynúť čas a už dávno tam nikto nezablúdil. Začiatkom 18. storočia v ňom žijú pustovníci kamaldulského rádu svoj tichý, stereotypný život a vôbec si neuvedomujú, že sa okolitý svet mení. Jedného dňa nájdu pred bránou kláštora polomŕtveho muža, vyliečia ho a on sa rozhodne zostať s nimi. Dajú mu meno Cyprián. Je to človek z mäsa a kostí, vlečený osudom a nútený hľadať zmysel života cez lásku i smrť krvavou cestou plnou protikladov, krutosti i zázrakov.
      Autorkou námetu, scenára a režisérkou filmu je Mariana Čengel Solčanská, kameramanmi filmu sú Ramunas Greičius a Štefan Bučka, architektom scény Jan Novotný, kostýmy navrhla Ivana Struhárová, autorom filmovej hudby je Vladimír Martinka. V hlavnej úlohe Cypriána sa predstaví Marko Igonda, v ďalších postavách českí herci Radoslav Brzobohatý, Vladimír Javorský, poľskí herci Pawel Malaszynski, Bartlomiej Firlet, Rafal Fudalej, Jerzy Nowak, Karolína Kominek, Miroslaw Zbrojewicz, Alexander Domogarov z Ruska, maďarský herec Lukács Bicskey, slovenskí herci Ivan Palúch, Lukáš Latinák, Ivan Romančík, Kristína Koprdová, Kamil Mikulčík a Ľubomír Paulovič.
      Film Legenda o Lietajúcom Cypriánovi predstavila dnes popoludní produkčná spoločnosť Magic Seven v rámci novinárskej projekcie. „Cyprián je som mnou štyri roky a za ten čas sa stal mojím dieťaťom. Je to zvláštny pocit byť na konci, cítim veľkú zodpovednosť a zároveň bezmocnosť, že už nič nezmením, že film je hotový, je hotová kniha. S Markom Igondom som sa stretla pred štyrmi rokmi v Prahe, zobral si odo mňa scenár, do tretej nad ránom ho prečítal a poslal mi SMS správu, že scenár je krásny a on to chce hrať. Od toho okamihu je Marko Cypriánom,“ povedala po premietnutí filmu pre médiá režisérka Mariana Čengel Solčanská.
      „Teraz som film videl prvýkrát, takže som toho ešte stále plný, vrátite sa hneď v sekunde späť do toho, keď ste to robili a zažívate znovu toho človeka, pretože ho stále máte v sebe. Nedá sa to vymazať ako všetky moje postavy. Mrazenie, je to jeden z tisíc prívlastkov, ktoré by som povedal na túto tému, prežíval som to celé znovu, mal som pocit bezmocnosti ako on, túžil som po dobre, túžil som žiť v inej dobe, nie v tej filmovej. Som šťastný, že žijem v dnešnej dobe, som šťastný, že som si mohol zahrať takýto charakter, že môže ísť do sveta výpoveď Cypriána,“ povedal pre TASR po novinárskej premiére Marko Igonda.
      Zaujímavosťou filmu je, že má dvoch kameramanov. „Kameramanom pre tento film bol litovský kameraman Ramunas Greičius, s ktorým sme absolvovali prvú polovicu filmu, pre ďalšie zmluvné záväzky odišiel a pokračoval Štefan Bučka, ktorý bol mojím spolužiakom z katedry kamery,“ vysvetlila Solčanská.
      Autorka filmu aj knihy Mariana Čengel Solčanská sa narodila v roku 1978 v Nitre. Po štúdiu politológie a kulturológie na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre krátko učila dejepis. Inšpirovaná tvorbou Tarkovského a Bergmana prihlásila sa na štúdium Filmovej a televíznej réžie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, ktoré absolvovala stredometrážnymi filmami Ábelov čierny pes a Mlyn. Počas štúdia napísala scenár celovečerného filmu Legenda o Lietajúcom Cypriánovi, ktorý po nakrútení filmu prepísala do rovnomennej románovej podoby. Román Lietajúci Cyprián je rovnako jej literárnou prvotinou. „Rozpočet filmu bol 1,5 milióna eur, získali sme finančnú podporu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Poľského filmového inštitútu aj Audiovizuálneho fondu,“ dodal pre TASR producent filmu Eduard Čengel, manžel režisérky. Podľa jeho slov pripravujú v septembri osobitné uvedenie filmu priamo v Červenom Kláštore, kde sa dej legendy odohráva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies